23948sdkhjf

Sveriges plan: Vill köpa vaccin mot apkoppor

Sverige kommer att delta i EU:s planerade inköp av vaccin och medicin mot apkoppor, enligt regeringskansliet.

I onsdags inrapporterades det andra fallet av apkoppor i Sverige, det rör en person som bor i Västra Götaland. Enligt en sammanställning från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC fanns det då 118 konstaterade fall i EU/EAA.

Sverige har nu anmält sitt deltagande i en planerad EU-gemensam upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat som kan användas mot apkoppsvirus.

– EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för Dagens Nyheter att EU kommer att köpa in både vaccin och ett antiviralt läkemedel.

Förutom läkemedlet Tecovimirat från amerikanska Siga Technologies handlar det om vaccinet Imvanex från det danska bolaget Bavarian Nordics. Det är från början framtaget mot smittkoppor, men eftersom smittkoppor och apkoppor är närbesläktade virus skyddar vaccinet mot bägge. Vaccinet är godkänt i EU.

I Sverige undersöker nu Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen vilka volymer av vaccin respektive läkemedel mot apkoppsvirus som kan bli aktuellt för svensk del.

Apkoppor är sedan den 20 maj klassificerad som en allmänfarlig sjukdom. Det innebär att smittskyddsåtgärder som till exempel smittspårning och förhållningsregler kan användas för att begränsa spridningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Scandinavian Pharma rekryterar specialist inom biologiska läkemedel
Targinta skjuter på börsnotering: "Svåra marknadsförhållanden"
Topplista innovationer: Ögonbehandling blev fjäder i hatten för Pharmacia
Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning
Spermosens vd slutar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094