23948sdkhjf

Företaget som gör apkoppsvaccin: Vi kan producera 30 miljoner doser

Det plötsliga utbrottet av apkoppor gör att ett stort antal länder världen över vill köpa det enda godkända vaccinet mot sjukdomen. Det tillverkas av ett företag i Danmark. – Vi har väldigt mycket att göra nu, konstaterar Rolf Sass Sörensen, Vice President Investor Relations på Bavarian Nordic, till Life Science Sweden.

Företaget, med huvudkontor i Hellerup i Köpenhamns utkanter, tillverkar vaccinet Imvanex. Det togs från början fram mot smittkoppor, en sjukdom som är utrotad sedan flera decennier. Men eftersom smittkoppor och apkoppor är närbesläktade virus ger vaccinet skydd mot bägge.

Det plötsliga, globala utbrottet av apkoppor har lett till en våldsam efterfrågan på vaccinet, och telefonerna ringer konstant. Hittills har kontrakt tecknats med två länder, enligt företaget.

Det är fler länder än så som hävdar att de har gjort klart med köp av vaccin från oss. Men du ska inte tro på allt du läser eller hör, säger Rolf Sass Sörensen.

Han säger dock att det finns långt framskridna förhandlingar om ytterligare kontrakt på vaccinleveranser.

Plötsligt uppstår en enorm efterfrågan på ert vaccin. Kan ni skala upp så att ni klara av att leverera tillräckligt?

Vi tror inte att det blir nödvändigt att skala upp. Vi kan idag producera ungefär 30 miljoner doser per år av vaccinet, och vi tror att det räcker under nuvarande omständigheter. Men vi kan öka kapaciteten om det skulle bli nödvändigt.

Han förutsätter att vaccinet inte kommer att delas ut brett, utan bara ges till högriskgrupper, beroende på vilka vaccinationsstrategier länderna väljer.

I USA och Kanada är vaccinet godkänt mot såväl smittkoppor som apkoppor, medan det i EU endast är godkänt för smittkoppor. Det hindrar inte att ett stort antal EU-länder anmält intresse.

Vi har ännu inte ansökt om att få vaccinet godkänt även för apkoppor i Europa. Vi kommer antagligen att göra det så småningom, men vi tror inte att det är nödvändigt. Länder köper och använder det off-label utan problem, säger Rolf Sass Sörensen.

Ert vaccin är det enda som är godkänt mot apkoppor. Vad betyder det för företaget?

Det betyder att vi är det enda företag i världen som har möjlighet att hjälpa alla länder som nu hamnat i en nödsituation. Det är en mycket olycklig situation för många länder. Så vi är väldigt upptagna nu, och gör vårt yttersta för att hjälpa folk i den här situationen.

Det finns ytterligare ett vaccin, Acam2000, som är godkänt mot smittkoppor i USA, men det har inte licensierats för användning mot apkoppor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094