23948sdkhjf

FHM: Fjärde dosen ökar skyddet kraftigt

En fjärde spruta covidvaccin ökar skyddet mot allvarlig sjukdom eller död till över 90 procent för personer över 65 år, enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten har gjort.

För att kunna bedöma behovet av påfyllnadsdoser har myndigheten analyserat hur snabbt skyddseffekten avtar efter tre doser vaccin. Undersökningen genomfördes under en period då virusvarianten omikron spreds i Sverige, och omfattade personer från 65 år och uppåt.

– Undersökningen visar att bland personer på särskilt boende eller med hemtjänst så avtog skyddet mot att infekteras med sars-cov-2 ett par månader efter den tredje dosen. Efter den fjärde dosen åter­ställdes skyddet mot att infekteras till en nivå på cirka 65 procent, ett resultat som ligger i linje med vad vi förväntat oss, säger tillförordnade avdelningschefen Lisa Brouwers i ett pressmeddelande.

Skyddseffekten mot att behöva intensivvård eller avlida inom 30 dagar efter bekräftad covidsmitta var 80 procent 60 dagar efter den tredje dosen, men skyddseffekten ökade till över 90 procent efter den fjärde dosen.

FHM bedömer att skyddet kommer att avta även efter en fjärde dos, och att en femte vaccindos kommer att behövas för riskgrupper och personer över 65 år inför en eventuellt ökad smittspridning under höst- och vintersäsongen.

För personer under 65 år utanför riskgrupper menar FHM att värdet av en fjärde dos i nuläget är begränsat och rekommenderar det inte generellt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125