23948sdkhjf

Hälsoekonomi ska ta större plats vid Uppsala universitet

Uppsala universitet ska utöka och skjuta till pengar till det tvärvetenskapliga samarbetet inom hälsoekonomi och markerar startskottet med en invigning senare den här veckan.

– Samhället står inför stora utmaningar inom detta område. Den bredd av starka kompetenser från olika discipliner som finns vid Uppsala universitet skapar mycket goda förutsättningar att bedriva oberoende hälsoekonomisk forskning och utbildning ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet i en artikel på universitets webbplats.

Satsningen sker i samarbete mellan vetenskapsområdet för medicin och farmaci och den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Den stöds också av Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen.

– Det är viktigt med ett bredare samhälleligt engagemang för att utveckla system för prioritering av olika insatser i hälso- och sjukvården i syfte att kunna tillgängliggöra innovation för en jämlik vård. Den tvärvetenskapliga ansatsen i Uppsala skapar goda förutsättningar för den akademiska forskning som behövs som grund för en mer aktiv samhällsdiskussion och utveckling. Vår förhoppning är att det ska bli en samlingsplats där alla aktörer kan samlas säger Karolina Antonov, analyschef på Lif, i artikeln.

Följande fyra områden ska stå i fokus:

  • Metoder för utvärdering av medicinska interventioner i klinisk vardag.

  • Metodutveckling kring ersättning för vård och prissättning av läkemedel.

  • Jämlik tillgång till vård. Bland annat studera hur olika styrmodeller påverkar tillgång på vård med mera.

  • Konsekvenser av resursbegränsningar.

Sammantaget ska 21 miljoner kronor skjutas till för att stärka hälsoekonomi som ett tvärvetenskapligt fält vid universitet. På fredag den här veckan ska satsningen invigas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14