23948sdkhjf

Kosttillskott för viktminskning klarade Läkemedelsverkets granskning

Läkemedelsverket har analyserat viktminskningsprodukter och finner inga allvarliga avvikelser för kosttillskott. Men flera téer visade sig innehålla en substans som används i läkemedel.

Det är Läkemedelsverket och åtta kommuner som gemensamt har undersökt 200 produkter som marknadsförs för viktminskning till svenska konsumenter.

– Generellt ser vi inga allvarliga problem med de kosttillskott för viktminskning som säljs i Sverige. Vi kunde inte hitta några läkemedelsämnen som inte fanns utskrivet på förpackningen i något av kosttillskotten, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Av de 200 produkter som ingått i undersökningen har Läkemedelsverket analyserat 42 preparat i sitt laboratorium för att kontrollera att de inte innehöll några läkemedelssubstanser. Bland preparaten fanns både kosttillskott och téer. Flera av téerna innehöll medicinalväxten senna som används i läkemedel.

‒ Det är viktigt att produkter med senna följer reglerna för läkemedel. Dels kan det orsaka otrevligheter som kramper och smärta i magen, dels kan felaktig användning påverka kroppens vätskebalans och göra att man blir uttorkad, säger Tomas Nilsson.

Läkemedelsverket kunde också identifiera flera fall av olaglig försäljning av receptbelagda läkemedel för viktminskning från webbplatser som inte var apotek. Myndigheten har startat tolv tillsynsärenden utifrån sådant som upptäckts i projektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
På anställningsintervjun – det här ska du tänka på
Stort intresse för företag bakom nytt potensläkemedel – nyemission övertecknad
Tony Hoos är ny CMO på Sobi
Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Krav på screening för fler cancerformer – ”Sverige har inget att skryta med“
Kvinnohälsobolag tar in 55 miljoner för fortsatt expansion
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.109