23948sdkhjf

EMA: Inflammation i hjärtat möjlig biverkning av nya covidvaccinet

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har kommit fram till att covidvaccinet Nuvaxovid i sällsynta fall kan ge biverkningar i form av myokardit och perikardit, det vill säga hjärtmuskelinflammation och inflammation i hjärtsäcken.

Slutsatsen om de möjliga biverkningarna bygger på ett mindre antal rapporterade fall som granskats av EMA:s säkerhetskommitté Prac, skriver myndigheten på sin hemsida.

Myokardit och perikardit kan ge symtom som andfåddhet, hjärtklappning och bröstsmärtor.

Produktinformationen för Nuvaxovid, som tillverkas av Novavax, ska nu uppdateras med att det finns risk för dessa biverkningar, tillsammans med en varning för att öka medvetenheten bland vårdpersonal och personer som får detta vaccin.

EMA har begärt in uppgifter från Novavax om risken för dessa biverkningar.

Fram till slutet av juni hade cirka 216 000 doser av Nuvaxovid getts i EU/EEA-området. I Sverige introducerades det proteinbaserade vaccinet i början av mars som ett mer traditionellt komplement till covidvaccinerna från Pfizer/Biontech respektive Moderna, vilka bägge bygger på den relativt nya mRNA-tekniken.

Intresset för att ta vaccinet har dock inledningsvis varit relativt lågt i Sverige, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094