23948sdkhjf

Nyupptäckt genvariant kopplas till skydd mot bukfetma

Amerikanska forskare tror sig ha identifierat en sällsynt genmutation som skyddar mot bukfetma och metabolt syndrom. Ambitionen är att upptäckten ska leda till nya behandlingar som kan bidra till minskad risk för typ 2-diabetes och kranskärlssjukdomar.

Det är läkemedelsutvecklaren Alnylam som tillsammans med sina samarbetspartners har hittat mutationen i den så kallade INHBE-genen och undersökt dess betydelse. 

Rönen bygger på data från sekvensering från över 360 000 personer i UK Biobank och har publicerats i Nature Communications. Mutationen hos genen, som uttrycks i levern, hittades hos var 587:e person i databasen och var enligt studien en faktor som bidrog till mer hälsosam fördelning av kroppsfett.

Forskarna studerade även levern hos apor med respektive utan fetma och fann ett högre uttryck av INHBE hos de överviktiga aporna.

Alnylam hoppas nu att man genom att "stänga av" genen kan minska risken för bukfetma och därmed även för de följdsjukdomar som fetma kan ge upphov till. Företaget uppger i en kommentar att man nu testar sin hypotes för att utveckla en läkemedelskandidat som riktar in sig på genen.

Professor Peter Arner vid Karolinska institutet i Huddinge, som har forskat kring gener och fetma i flera decennier, har läst studien.

– Det är en välgjord studie som bygger på ett stort material. Men det är svårt att säga vad den betyder för förståelsen av bukfetma, och hur man ska behandla den. De kan ha rätt, men det krävs långtidsstudier för att dra säkra slutsatser, säger han till Life Science Sweden.

Peter Arner tycker inte att studien i sig ger några klara belägg för att INHBE-genen är ett realistiskt behandlingsmål för att minska risken för bukfetma. 

– Det är bra data, men en lite överoptimistisk tolkning, tycker jag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.08