23948sdkhjf

Lina Nordquist (L): ”Hela kedjan måste fungera”

Idag är det exakt en månad kvar till riksdagsvalet och turen har kommit till Lina Nordquist (L) i Life Science Swedens intervjuserie med riksdagspolitiker från de olika partierna.

Vilken är den viktigaste frågan för svensk life science?

– Vi behöver se till att patienter, näringsliv och offentlig sektor kan samarbeta och göra det på ett tryggt sätt, att man har respekt för varandra och hjälper varandra framåt. Sen får vi inte glömma att vill vi ha råd med innovationer och stark life science måste vi se till att satsa på villkoren för produktion och kliniska prövningar. Hela kedjan måste fungera. Vi vill att läkemedel ska utvecklas, testas, bli godkända och sen också tillverkas här i Sverige.

Du är sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Vad har du själv för anknytning till vården och life science?

– Jag utbildade mig till apotekare och är docent i fysiologi. Innan jag blev heltidspolitiker forskade jag tolv år vid Uppsala universitet.

Antingen kunde jag sitta i min soffa och få magsår eller bli politiker och kunna göra skillnad.

Vad forskade du om?

– Det korta svaret är varför diabetiker drabbas av följdsjukdomar som njursvikt och högt blodtryck.

Inför valet den 11 september intervjuar Life Science Sweden en politiker från vart och ett av riksdagspartierna. Imorgon talar vi med Staffan Eklöf (SD).

Varför engagerade du dig politiskt?

Det var för att jag blev frustrerad. När jag doktorerade var jag ordförande i doktorandnämnden som är ett samarbete mellan studentkåren och universitetet. Vi drev bland annat frågor om forskningens förutsättningar. När jag sedan klev av som ordförande hade jag ännu mer jag ville förändra, men saknade verktyg för att göra det. Det hände ungefär samtidigt som att de jag hade undervisat på de olika sjukvårdsprogrammen började bli färdiga och jag såg att det stora engagemang de hade haft var borta på grund av dåliga arbetsvillkor. Jag tänkte att jag måste göra något.

– Antingen kunde jag sitta i min soffa och få magsår eller bli politiker och kunna göra skillnad. Efter att ha studerat de olika partiernas program blev det tydligt att det var Liberalerna jag ville engagera mig i eftersom jag tycker att det är väldigt viktigt både med frihet och med socialt ansvar och att vi tar hand om varandra.

Artikeln är en del av vårt tema om Valspecial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.421