23948sdkhjf

Camilla Waltersson Grönvall (M): "Alla barn med cancer ska ha rätt till precisionsmedicin"

Moderaterna efterlyser en statlig satsning på att snabbt införa nya effektiva läkemedelsbehandlingar. Det säger partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i vår intervjuserie inför riksdagsvalet den 11 september.

Vilken är den viktigaste frågan inom svensk life science-sektor?

– Moderaternas viktigaste prioritering handlar om att möjliggöra fler behandlingar med precisionsmedicin, däribland gensekvensering, oavsett om det handlar om enstaka gener, grupper av gener eller hela arvsmassan. I ett första steg föreslår vi att alla barn med cancer ska ha rätt att få gensekvensering och individuellt riktad cancerbehandling. Vi föreslår även att TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, reds anm) ska förbereda en statlig satsning på att snabbt införa nya effektiva läkemedelsbehandlingar.

Hur ska man stimulera forskning på området i Sverige?

– Forskning inom biomedicin och teknik ger upphov till innovativa lösningar som förbättrar både vård och omsorg. För att stimulera forskningen vill Moderaterna ge alla regioner ett nationellt uppdrag att mäta, följa upp och utvärdera forskning kopplad till universitet och life science-företag.

Inför valet den 11 september intervjuar Life Science Sweden en politiker från vart och ett av riksdagspartierna. På onsdag talar vi med Mikael Dahlqvist (S).

Vad behöver göras för att Sverige ska förbli en stark aktör inom life science?

– Utöver stark forskning är det är viktigt att organisatoriska gränser inte hämmar utveckling. Moderaterna anser att det är ett problem med digitala system som inte ”pratar” med varandra, lagstiftning som förhindrar data att användas till flera olika syften samt ökade krav på uppföljning. Vi därför vill vi förenkla reglerna på dessa områden, då konkreta lösningar på hantering av data är oerhört viktig för att kunna utveckla forskning inom life science.

Camilla Waltersson Grönvall är Moderaternas socialpolitiska talesperson och har tjänstgjort i socialutskottet, där sjukvården ingår, sedan 2017.

Artikeln är en del av vårt tema om Valspecial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094