23948sdkhjf

Åsa Lindhagen (MP): "Kompetensförsörjningen är avgörande"

Valrörelsen har kommit igång på allvar. Life Science Sweden drar sitt strå till stacken genom att intervju en företrädare för varje riksdagsparti om deras politik på life science-området. Idag: Åsa Lindhagen (MP).

Vilken är den viktigaste frågan inom svensk life science-sektor? 

– Att komma tillrätta med kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården är avgörande. Miljöpartiet vill göra en storsatsning på 40 miljarder de närmaste åren för att skapa bättre arbetsvillkor och få fler att stanna kvar i yrket och samtidigt skapa bättre möjligheter att kunna ta till sig forskningsresultat och erbjuda möjligheter till kliniska studier, vidareutbildning och forskning. Vi vill också att Sverige ska ta täten för en hållbar utveckling inom life science-sektorn, hållbarhetsperspektivet kommer att få allt större betydelse och att ligga i framkant kan dessutom ge Sverige en innovativ fördel.

Inför valet den 11 september intervjuar Life Science Sweden en politiker från vart och ett av riksdagspartierna. På tisdag talar vi med Camilla Waltersson Grönwall (M).

Hur ska man stimulera forskningen på området?

– Vi måste investera i forskning, politiker behöver säkerställa att det finns såväl god finansiering som god infrastruktur för att underlätta för forskning och utveckling. Det kan till exempel handla om kombinationstjänster och tydliga karriärvägar för erfarna sjuksköterskor som vill bli forskningssjuksköterskor. Vi måste också dra större nytta av digitaliseringens möjligheter och där är också bredband i hela landet högst angeläget.

Vad behövs för att Sverige ska vara en stark nation inom läkemedelsindustrin?

– Det är viktigt med kontinuerliga satsningar på forskning och att i högre grad ta fram och nyttjandegöra hälsodata. Vi måste också förstå mer om varför antalet kliniska studier som initieras av företag har gått ned och vad som kan göras åt det. Därtill är det viktigt med en stabil samhällsstruktur såsom bostäder, skola och kommunikationer, för att kompetenta forskare och läkemedelsföretag ska välja Sverige som bas.

Åsa Lindhagen har tidigare varit jämställdhetsminister och därefter finansmarknadsminister. Dessförinnan var hon socialborgarråd i Stockholms stad. Lindhagen är utbildad civilingenjör i industriell ekonomi.

Artikeln är en del av vårt tema om Valspecial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094