23948sdkhjf

Endo mot konkurs efter mångmiljonsmäll i uppgörelse om opioidkrisen

Ytterligare ett läkemedelsföretag är på väg mot konkurs som en konsekvens av ansvarsutkrävande för den amerikanska opioidkrisen.

I opioidkrisens spår har flera företag tvingats betala höga skadestånd i USA. Abbvies Allergan, Johnson & Johnson och Purdue Pharma är några exempel. Det sistnämnda företaget har också gått i konkurs.

Nu har det irländsk-amerikanska läkemedelsföretaget Endo International, med huvudkontor i Dublin, ansökt om konkurs rapporterar bland annat Wall Street Journal. Företaget har marknadsfört och sålt opioiden Opana ER i USA.

Beskedet kommer i samband med att företaget nått en uppgörelse med 36 delstater. Enligt uppgörelsen ska Endo betala 450 miljoner dollar, motsvarande 4,7 miljarder svenska kronor, till delstaterna under en period på tio år, rapporterar Fierce Pharma. Pengarna ska gå till program för rehabilitering efter opioidmissbruk och insatser som ska förebygga opioidrelaterade problem.

Redan tidigare har Endo International träffat uppgörelser med några delstater, bland annat har företaget betalat 63 miljoner dollar i Texas och 50 miljoner dollar i New York.

Företagets läkemedel Opana ER är en mycket kraftfull opioid innehållande den aktiva substansen oximorfon. Endo International återkallade läkemedlet från den amerikanska marknaden år 2017 efter en uppmaning från FDA.

Life Science Sweden har tidigare den här månaden rapporterat att läkemedelsföretaget Teva Pharmaceuticals nått en preliminär förlikning på upp till 4,25 miljarder dollar, motsvarande över 43 miljarder kronor, som gäller företagets försäljning och marknadsföring av opioider i USA.

Allergan och Johnson & Johnson är andra företag som tvingats betala stora summor för sin del opioidkrisen.

Artikeln är uppdaterad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109