23948sdkhjf

Regeringen: Det ska bli lättare att genomföra klinisk forskning

Regeringen föreslår lagändringar i patientdatalagen för att det ska bli lättare att planera och genomföra klinisk forskning.

Att kliniska studier förläggs i Sverige stärker Sverige som life science-nation och ger bättre förutsättningar att genomföra kliniska studier och offentligt finansierad klinisk forskning. Det möjliggör även för svensk hälso- och sjukvård att tidigt få information om planerad forskning och möjlighet att medverka i studier som ger ny kunskap i utvecklingen av modern vård. Detta är till nytta för patienter, vårdgivare och samhället i stort, säger Anna Ekström, utbildningsminister (S), i ett pressmeddelande.

I lagrådsremissen föreslås ändringar i patientdatalagen som ska göra det tydligare för hur man får behandla personuppgifter i samband med antalsräkningar. För att forskarna ska veta hur många som potentiella personer som ska ingå i en studie, behöver personuppgifter i journalsystem och kvalitetsregister inom hälso- och sjukvård användas. 

Enligt pressmeddelandet har det rättsliga stödet för hur man får behandla personuppgifter i samband med antalsräkningar varit otydligt och det har lett till att olika praxis används i Sverige.

Nu vill regeringen att lagändringen ska gälla alla vårdgivares behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården, samt i nationella och regionala kvalitetsregister. Resultatet av antalsberäkning inför klinisk forskning ska dock bara lämnas ut till den som gjort förfrågan – det för att bevara personlig integritet och patientsäkerheten.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom kan bli dyrt
”Vi behöver se fördelarna med regleringar”
Han tar över klubban i Bico
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.141