23948sdkhjf

Kombination med Astra Zenecas covidvaccin gav sämre skydd mot infektion

De flesta kombinationer av olika sorters covid-19-vacciner ger ett likartat skydd som när samma vaccin har använts för alla doser. Men det finns undantag, enligt en ny, nordisk undersökning.

Studien bygger på data från befolkningsregister över covidvaccinationer bland 23 miljoner personer i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Syftet var att undersöka hur olika kombinationer av vacciner skyddar mot infektion och allvarlig covid‍-‍19-sjukdom.

I Sverige var det vanligast med olika kombinationer av Pfizers vaccin och Modernas vaccin, samt att först vaccineras med vaccinet Astra Zenecas, följt av en eller två doser av Pfizers vaccin.

De flesta kombinationer gav likartartat skydd.

Man kunde dock konstatera att kombinationen av Astra Zenecas vaccin följt att två doser av Pfizers vacccin gav en 20 procent lägre skyddseffekt mot infektion jämfört med tre doser av Pfizers vaccin under den period då virusvarianten omikron dominerat smittspridningen. Däremot var skyddseffekten jämförbar när det gäller allvarlig sjukdom.

Undersökningen visade även att tre doser, oavsett vaccin, ger bättre klart skydd över tid mot allvarligt infektion än vad två doser gör. I Sverige reducerade en tredje dos med Pfizers vaccin risken för sjukhusinläggning och död med 84 procent respektive 81 procent jämfört med dem som endast fått två doser av det vaccinet.

– Det finns flera olika utmaningar med att undersöka vaccinernas skyddseffekt såsom kopplingen mellan tidpunkten för vaccinationen, vilken variant som var dominerande, smittspridningen samt att teststrategin har ändrats över tid. Detta är viktigt att ha i åtanke vid tolkning av resultaten, säger Rickard Ljung, läkare och professor på Läkemedelsverket och ansvarig för den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141