Lovande resultat i studier om ALS – verkningsmekanism klarlagd
– Dessa studier visar att ILB frisätter, omfördelar och modulerar bioaktiviteten hos endogena heparinbindande tillväxtfaktorer som riktar sig mot sjukdomskomprometterade nervvävnader för att initiera en kaskad av transkriptionella, metabola och immunologiska effekter som spelar en nyckelroll i att kontrollera glutamattoxicitet, normalisera vävnadsbioenergetik och lösa inflammation för att förbättra vävnadsfunktionen, säger Ann Logan, huvudförfattaren av studien och Scientific Director hos Axolotl Consulting samt professor i Regenerativ medicin vid University of Warwick, i ett pressmeddelande.
Hon fortsätter:
– ILB:s unika verkningsmekanism stödjer potentialen att behandla olika akuta och kroniska neurodegenerativa sjukdomar, inklusive sTBI och ALS.
Tikomeds vd Anders Kristensson säger i pressmeddelandet att ILB förnärvarande är under utveckling som terapeutiskt medel men även som en möjliggörande teknologi för avancerade terapier, och forskningen, som nu har blivit peer-reviewed, indikerar en ännu bredare potential.
– Vi har initierat utvecklingsprogram för amyotrofisk lateralskleros (ALS), traumatisk hjärnskada (TBI) och cellöcellstransplantation och kommer nu att överväga en bredare användning över ett bredare spektrum av sjukdomar, säger han.
Bioläkemedelsföretaget Tikomed utvecklar och marknadsför läkemedel för bland annat behandlingar av immunologiska sjukdomar och avstötningar vid transplantationer. Företagets säte finns i Viken, utanför Ängelholm.