23948sdkhjf

Karriärcoachen: Så är du en bra chef – och det här ska du undvika

Hösten har dragit igång och därmed har många bytt jobb – kanske har du landat ett chefsjobb och funderar på hur du nu ska agera. Enligt karriärcoachen Tina Persson är det viktigaste att förstå sin position i företaget för att kunna vara en bra chef.

– Det är viktigt att veta vem man är som chef, att veta sina styrkor och sina blind spots. Det är en förutsättning för att kunna orientera sig i organisationen, säger Tina Persson, karriärcoach och författare till boken The PhD Career Coaching Guide.

Om man inte förstår sin roll som chef kommer inte kommunikationen med medarbetare att fungera, menar hon.

– Det finns ofta flera anledningar till att man får en känsla av att man inte når fram med sin kommunikation. Antingen är man otydlig, rädd för konflikter och förstår inte sina medarbetares behov. Eller så har man inte hittat sin position i företaget.

Ett annat problem kan vara att man som chef är för teknisk eller att man leder människor som man själv vill bli ledd. En annan sak som stjälper chefer är att de har för höga förväntningar.

– När du säljer in dina idéer eller förändringar måste du få människor med dig. Du kan inte bara prata med teamet en gång och tro att alla förstår. Det behövs en process, med upprepade möten med mål och visioner.

Vad ska man som chef inte göra?
– Man ska inte förutsätta att medarbetare är som en själv. Man kan inte vara en lonely rider i företaget. Det skadar dig, det skadar dina medarbetare och i förlängningen även företaget.

Om man själv inte har en utbildning inom life science och blir chef – vad ska man tänka på?
– En bra ledare som saknar specialistkunskaper bör omge sig med människor som kompletterar dem personligen och med kompetens.

Tina Persson menar att det kan vara bra att komma in med en annan syn på företagande. Hon ger som exempel att du som chef i ett medtech-bolag kanske kan det logistiska nätverket och spelet på den logistiska marknaden, men inte har den medicintekniska kompetensen. Och då måste du se till att ha den i styrelsen.

– Du kan inte ha en styrelse där alla kommer med liknande kompetenser och samma bakgrund och där alla är ja-sägare. Man behöver bli utmanad för att kunna göra ett bra jobb.

Karriärcoachens fem tips för att bli en bra chef:

1. Du måste förstå vem du själv är – vilka dina styrkor och svagheter är.

2. Förstå vad det är för team du har omkring dig. Hur ditt team är uppbyggt och vilka kompetenser som finns i teamet. Du måste förstå teamets roll i det vidare ekosystemet i företaget.

3. Du måste som chef förstå dig själv i företagets ekosystem – förstå din roll och ditt uppdrag.

4. För att få en effektiv organisation måste du ha en förmåga att bygga relationer och motivera andra. På så sätt får man en effektiv kommunikation med medarbetarna.

5. Du måste kunna hantera dig själv och vara lösningsorienterad. Som chef hamnar du i stressade situationer och i konfliktsituationer och då måste du förstå self management.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099