23948sdkhjf

Klinisk studie av läkemedel mot apkoppor inleds i USA

Forskare i USA vill ta reda på hur väl det antivirala läkemedlet tekovirimat hjälper mot apkoppor. Nu inleds en fas III-studie.

500 barn och vuxna med konstaterad apkoppssmitta ska ingå i den kliniska studien i USA, som ska utröna hur väl tekovirimat hjälper mot sjukdomen. Det är första gången som effekten av tekovirimat mot apkoppor utvärderas hos människor i en större studie. Nu har forskare startat rekryteringen av de första patienterna, skriver Läkemedelsvärlden.

Behandlingen med läkemedlet består av orala kapslar under 14 dagar, och läkemedlet stör ut proteinet, VP37, som sitter på ytan av ortopoxviruset – virusfamiljen dit apkoppor, smittkoppor och kokoppor tillhör – och hindrar därmed viruset från att föröka sig.

Studien ska utröna om de sår som uppstår i samband med apkoppssjukdom läker snabbare hos dem som får det antivirala läkemedlet och hur behandlingen påverkar smärtupplevelsen under sjukdomen. Ytterligare vill forskarna utvärdera om risken för att bli allvarligt sjuk påverkas av läkemedlet. 

I EU går tekovirimat under produktnamnet Tecovirimat Siga och är godkänd för behandling av apkoppor, men också för smittkoppor och kokoppor. I USA däremot är läkemedlet endast godkänt mot smittkoppor, under produktnamnet Tpoxx. Det används dock mot apkoppor under så kallad ”compassionate use”.

Studien drivs av det globala forskarnätverket The Aids Clinical Trials Group, som under pandemin utökade sin forskning till att även omfatta covid-19 och nu även apkoppor. Studien stöds av National Institute of Health.

USA har den 13 september 22 630 bekräftade fall av apkoppor och såg nyligen sitt första dödsfall, enligt CDC. I EU- och EES-länderna har 18 844 bekräftade fall konstaterats den 6 september enligt siffror från ECDC. Två dödsfall har inträffat. Enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige den 8 september 168 bekräftade fall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Krav på screening för fler cancerformer – ”Sverige har inget att skryta med“
Kvinnohälsobolag tar in 55 miljoner för fortsatt expansion
Synartro ansöker om klinisk prövning av knäartrosbehandling
Ny vd till Vitrolife
Rekrytering slutförd till Alzecures smärtstudie
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.109