23948sdkhjf

Tunga life science-namn uppmanar M-ledaren: Inrätta särskild forskningsminister

Sverige behöver en särskild minister för högre utbildning och forskning. Det skriver 31 tunga namn inom life science-området i ett öppet brev till moderatledaren Ulf Kristersson.

Brevskrivarna uttrycker sin oro över att de pågående spekulationer om ministerposter i en kommande regering inte i någon högre grad innehållit en diskussion om ansvarsområdet högre utbildning och forskning.

De efterlyser en minister för högre utbildning och forskning med lämplig bakgrund och expertis inom området.

"Ska vi fortsätta att vara en världsledande kunskaps- och forskningsnation behövs en kunnig minister för området. Ser vi till andra länder så är den ministerposten en prestigefull och mycket viktig roll", skriver de och fortsätter:

"Vi har över årens lopp sett skillnaden på hur förutsättningarna för vårt arbete förbättrats när det finns en stark minister för högre utbildning och forskning"

Bakom brevet står stiftelsen Forska! Sverige och 30 representanter från stiftelsens medlemsorganisation Agenda för hälsa och välstånd idel välkända personer från akademi, vård, industrin och intresseorganisationer inom det medicinska området.

Bland undertecknarna till brevet märks Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska! Sverige, Anna Martling, dekan vid Karolinska institutet, Anders Blanck, vd LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Tobias Alfvén, ordförande Svenska läkaresällskapet, Malin Parkler, vd Pfizer Sverige och Göran Hägglund, ordförande Cancerfonden och tidigare socialminister.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De startar kvinnligt chefsnätverk inom life science
Ny ordförande för Atlas Antibodies
Vaccinbråket fortsätter – Pfizer/Biontech slår tillbaka mot Moderna
Vicore tar in 200 miljoner — utvecklar behandling mot lungfibros
Stororder till samarbetspartner kan bli bingo för Raysearch
Ny Sverigechef till Boehringer Ingelheim
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.111