23948sdkhjf

”Vi vill vara ett startup-företag med akademisk anda”

Långvarig smärta och alzheimer. Två sjukdomar som plågar många människor världen över och som verkar omöjliga att rå på. Men Huddingeföretaget Alzecure arbetar med att utveckla läkemedel mot båda tillstånden.

– Vi började som en spinoff från Astra Zeneca. När de la ner sin forskning om smärta och om alzheimer fortsatte vi driva den forskningen med stöd från Svenska Alzheimerfonden, berättar Martin Jönsson, vd för Alzecure Pharma och en av talarna på Life Science Swedens kongress Bioscience den 8 november.

Alzecure har flera läkemedel i pipeline som alla är inriktade på sjukdomar i nervsystemet. Längst har företaget kommit med substansen ACD440 mot neuropatisk smärta som nu befinner sig i fas IIa-prövningar.

Grundades som stiftelse

Alzecure grundades 2012 som en stiftelse i samverkan mellan Alzheimerfonden, Bengt Winblad och en grupp forskare från Astra Zeneca.

Forskarna från Astra Zeneca som var med och grundade bolaget var: Johan Sandin, Gunnar Nordvall, Pontus Forsell, Johan Lundkvist och Magnus Halldin.

År 2016 bildades företaget Alzecure Pharma och två år senare börsnoterades det. I början av 2020 tillträdde Martin Jönsson som vd för bolaget.

Företagets ledande substans mot Alzheimer heter ACD856 och syftar till att förbättra kognitionen och minnesfunktionen hos patienter med sjukdomen. Det finns också förhoppningar om att samma substans kan användas vid andra kognitiva störningar som parkinson, traumatisk hjärnskada och sömnstörningar.

Sedan Alzecure grandades har bolaget arbetat
nära akademin. Bengt Winblad, nestor inom svensk alzheimerforskning, var delaktig redan vid bildandet 2012 och han är fortfarande en sparringpartner till företaget.

Alzecure samarbetar också med Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, samt flera andra namnkunniga forskare inom fältet. Martin Jönsson nämner bland annat samarbeten med Per Nilsson, Maria Eriksdotter och Maria Ankarcrona på Karolinska institutet samt Rolf Karlström, på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi gillar den akademiska miljön. Vi vill vara ett startup-företag med akademisk anda, säger Martin Jönsson.

Bioscience Research and Diagnostics through innovative Technologies

När: 8 november.
Var: Life City, Solna
Moderator: Johan Rockberg.
Kostnad: Fri entré, registrering på hemsidan krävs.
Organisatör: Life Science Sweden.
På talarlistan: Sophia Hober, Yihai Cao, Magnus Ekvall, Linda Lindskog, Nikolas Herold, Martin Jädersten, Hugo Zeberg, Martin Jönsson, Anna Rising, Magdalena Malm m fl.
Webb: bioscienceevent.com

På företagets kontor i Huddinge arbetar 14 anställda, dessutom finns ett 30-tal konsulter knutna till bolaget. Många av dem som arbetar där har erfarenhet från stora läkemedelsbolag. Martin Jönsson har exempelvis en bakgrund från Roche och Ferring. Men målet för Alzecure är inte att bli en global läkemedelsjätte.

– Vi är ett FoU-företag som tar våra projekt in i klinisk fas, som längst till fas II. För vi anser att man måste ha väldigt avancerad regulatorisk och kommersiell kunskap och erfarenhet, som big pharma-företagen har för att lyckas med att registrera ett läkemedel och få ut det globalt. Vår målsättning är att utlicensiera våra projekt. Initialt är tanken att utlicensiera ett av dem för
att på det sättet få in ytterligare kapital för att kunna ta de andra vidare så långt som möjligt och utvecklas ytterligare som ett innovativt biotech-företag.

Vad ska du tala om på Bioscience?

– Jag kommer att berätta om vår forskning, utveckling och vision. Och så ska jag berätta om hur vårt samarbete med akademin går till.

Artikeln är en del av vårt tema om Bioscience.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078