23948sdkhjf

Tre delar på kemipriset för utveckling av klickkemi

Årets Nobelpris i kemi delas av Barry Sharpless, Morten Meldal och Carolyn Bertozzi för utveckling av klickkemi och bioortogonal kemi.

"Barry Sharpless och Morten Meldal har lagt grunden för en funktionell form av kemi – klickkemi – där molekylära byggstenar snabbt och effektivt snäpper i varandra. Carolyn Bertozzi har tagit klickkemin till en ny dimension och fört in den i levande organismer", skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Inom läkemedelsutveckling försöker man ofta på konstgjord väg återskapa naturliga molekyler som har läkande egenskaper, men det är mycket tidskrävande och väldigt dyrt att få fram.

– Årets kemipris handlar om att inte krångla till det så mycket och i stället utgå från det lätta och enkla. Även om man väljer en enkel väg kan man bygga avancerade och användbara molekyler, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Ben Sharpless,  professor vid Scripps Research, La Jolla, Kalifornien.får nu sitt andra Nobelpris i kemi. Det var, enligt motiveringen, han som myntade begreppet klickkemi som en enkel och tillförlitlig form av kemi, där reaktionerna går snabbt och man undviker oönskade biprodukter.

Sharpless och Morten Meldal, professor vid Københavns universitet, upptäckte därefter oberoende av varandra det som kallas "den kopparkatalyserade azid-alkyn cykloadditionen"en elegant och effektiv kemisk reaktion som har fått stor spridning. 

Carolyn Bertozzi, Stanford University, tog enligt motiveringen klickkemi till en ny nivå genom att utveckla klickreaktioner som fungerar inuti levande organismer.

Hennes så kallade bioortogonala reaktioner har använts av forskare för att utveckla mer träffsäkra cancerläkemedel, som nu testas i kliniska prövningar.

Artikeln är en del av vårt tema om Nobelpriset ✨.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08