23948sdkhjf

66 barn misstänks ha dött av hostmedicin – WHO utfärdar varning

WHO varnar för fyra sorters hostmedicin från det indiska läkemedelsbolaget Maiden Pharmaceuticals, vars medicin tros ha orsakat 66 barns död i Gambia.

I juli slog läkare i Gambia larm efter att flera barn började insjukna med njurproblem tre till fem dagar efter att de har fått lokalt såld hostmedicin. I augusti hade 28 barn dött, uppger Aljazeera. Under onsdagen meddelade WHO att 66 barn har dött av akuta njurskador.

Laboratorieanalyser som har gjorts på fyra medicinska produkter visar för höga halter av glykol, vilket kan vara dödligt för människor. Glykol kan ge buksmärtor, illamående, diarré, oförmåga att urinera, huvudvärk och akut njurskada som kan leda till döden.

WHO har startat en utredning mot det indiska läkemedelsbolaget och enligt The Times of India säger WHO att företaget inte har lämnat garantier för säkerheten och kvaliteten på dessa produkter

–  Alla partier av produkterna bör betraktas som osäkra tills de kan analyseras av relevanta nationella tillsynsmyndigheter, säger en talesperson för WHO enligt The Times of India.

Enligt företaget har produkterna återkallats, men WHO är oroad över fortsatt försäljning på svarta marknaden. Enligt Reuters varnar WHO också för att de ämnen som medicinerna tillverkas av kan ha använts i produkter som sålts till andra länder.

Varningen från WHO omfattar fyra produkter – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Sirap, Makoff Baby Cough Sirap och Magrip N Cold Sirap.


                  
                    
                      
                  
Läs mer om: WHO
Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Halv framgång för nytt ALS-läkemedel
Stora framsteg i IVF-labb de senaste decennierna
Därför är det så svårt att hålla sig från snacksen
Alligator tar in nästan 200 miljoner för utveckling av cancerkandidat
Läkemedelsdesign till nya höjder – med Elon Musks rymdsond
Nytt regeringsförslag om förstärkt FoU-avdrag
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.109