23948sdkhjf

Försäkringsbolag: Stort mörkertal av skador vid vaccinering

Frozen shoulder är en vårdskada som uppkommer av en felplacerad vaccinspruta. Trots att 25 miljoner vaccindoser har delats ut under pandemin har bara ett 50-tal anmälningar kommit in till LÖF, enligt Sveriges Radio.

Efter massvaccineringen med covidvaccin har LÖF, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, fått in ett femtiotal anmälningar av vårdskadan frozen shoulder de senaste två åren, jämfört med de tiotal de brukar få in varje år.

LÖF tror dock att det kan finnas ett stort mörkertal, med tanke på att det har delats ut 25 miljoner doser i Sverige.

Att vi kommer att få in fler, det tror jag. De som har drabbats av det här har ju faktiskt ganska uttalade besvär. Om man har besvär och får ekonomiskt förlust då ska man anmäla. Rimligen är det vanligare än vad våra siffror avspeglar, säger Pelle Gustafson, chefsläkare på LÖF, till Sveriges Radio.

Frozen shoulder beror på att sprutan med vaccin har blivit felplacerad – troligtvis för högt upp i armen där den har gått in i en slemsäck istället för i muskeln. Skadan leder till smärtor som sedan övergår i stelhet.

Skadan är ett medicinskt fenomen men eftersom den inte beror på biverkan av vaccinet eller själva läkemedlet, utan på ett handhavandefel, kan det vara svårt att veta var man ska vända sig med sin anmälan, enligt Sveriges Radio.

Ett trettiotal har fått ersättning från LÖF.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt covidvaccin testas kliniskt på Karolinska
Icellate tar in miljonbelopp – ”Det har varit tuffare än någonsin”
Vicore tar in en halv miljard inför studie i lungfibros
Klart idag: Han blir Chalmers nya rektor
Miljonsatsning på byggnad i Hagastaden för life science-företag
Ny allians för storskalig tillverkning av cellterapier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109