23948sdkhjf

Leveransstopp för vanlig fertilitetsbehandling

Läkemedelsbolaget Ferring pausar tills vidare leveranserna av sin flaggskeppsprodukt, fertilitetsbehandlingen Menopur, som används av tusentals svenska kvinnor varje år.

Leveransstoppet beror på "förändringar i tillverkningsprocessen" hos en "tredjepartsleverantör", säger en talesperson för Ferring till den amerikanska nyhetssajten Fierce Pharma.

Menopur är en av bolaget viktigaste produkter och gav under 2021 försäljningsintäkter till Ferring på 753 miljoner euro, motsvarande över 8 miljarder svenska kronor (totalt på samtliga marknader).

Även i Sverige är Menopur en vanlig behandling. I fjol såldes över 19 300 förpackningar av produkten, enligt statistik som Life Science Sweden har begärt ut från E-hälsomyndigheten.

Nättidningen Business Insider citerar en kommentar som Ferrings CSO Elizabeth Garner skickade till vårdgivare tidigare i veckan med besked om leveransstoppet: "Vi undersöker för närvarande situationen och återkommer med uppdateringar vid behov."

På Reproduktionsmedicinskt Centrum Malmö vid Skånes universitetssjukhus har man förberett sig på att leveranserna av Menopur kan upphöra.

"Vi har förbeställt ett lager av medicinen då vi fått info om restnotering av preparatet. Det finns flera preparat på marknaden som vi kan använda vid längre leveransproblem", skriver Margareta Kitlinski, sektionschef och överläkare, i ett mejl till Life Science Sweden.

Menopur injiceras för att stimulera frisättning av ägg från äggstockarna hos kvinnor som har störd ägglossning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078