23948sdkhjf

Covidvaccinet Nuvaxovid pausas för yngre

Det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid från Novavax bör tills vidare inte ges till personer som är 30 år eller yngre, enligt en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Orsaken är att det kommit signaler om ökad risk för biverkningar i form av hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäckinflammation (perikardit), vilket Life Science Sweden tidigare berättat.

FHM hänvisar till data från Australien som tyder på en ökad förekomst av dessa biverkningar av vaccinet hos framförallt yngre. Den ändrade rekommendationen görs, enligt myndigheten, av försiktighetsskäl och gäller tills det finns mer information.

Nuvaxovid kan även fortsättningsvis ges till personer över 30 år.

Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram, i ett pressmeddelande.

Det proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid introducerades i Sverige i början av mars som ett mer traditionellt komplement till covidvaccinerna från Pfizer/Biontech respektive Moderna, vilka bägge bygger på den relativt nya mRNA-tekniken.

Intresset har dock hittills varit relativt lågt, som Life Science Sweden tidigare berättat. Hittills har cirka 7 000 doser av vaccinet getts i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Studie: Malaysisk blomma har cancerdödande egenskaper
Livskvalitet ska lyftas när 31 cancerforskare delar på 124 miljoner
Studie tyder på ihållande effekt av ny behandling mot Skelleftesjukan
Kristdemokraterna rekryterar från Sanofi
Protein hjälper cancerceller att utveckla resistens mot cytostatika
Life science-företag på lista över bästa arbetsplatserna
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094