23948sdkhjf

Karriärcoachen: Byta jobb i lågkonjunktur – det här ska du tänka på

Ekonomiska tyckare varnar för att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Krig i Ukraina, rusande elpriser, hög inflation och höjd styrränta är bara några av anledningarna till att tänka två gånger om du har planer på att byta jobb. Karriärcoachen Tina Persson tipsar om vad du bör tänka på.

För att våga byta jobb under en lågkonjunktur behöver du tänka på vilken sorts person du är. Gillar du att ta risker? Hur ser ekonomin ut? Sätt din karriär i ett större perspektiv utifrån bland annat familj och boendesituation, säger Tina Persson, karriärcoach och författare till boken The PhD Career Coaching Guide.

Enligt henne är det viktigt att ta reda på vilken kompetens man besitter och om den behöver fyllas på. Det kan med andra ord vara taktiskt att sitta kvar på nuvarande arbetsplats, läsa extrakurser, inventera andra karriärmöjligheter och bida sin tid.

Men om du har hittat ett nytt jobb, eller får ett jobberbjudande, är det bra om du inte agerar för snabbt och att du tar reda på så mycket som möjligt om den nya arbetsplatsen innan du bestämmer dig. Ett seriöst företag låter dig fundera innan innan du tar ett beslut.

Använd Linkedin, telefon och ditt nätverk. Prata med människor som jobbar där om hur de ser på företaget och dess chanser under en lågkonjunktur. Prata inte bara med de som kommer att bekräfta det du redan känner till.

Bör man byta jobb under en lågkonjunktur?

Man ska aldrig säga till någon att byta jobb. Vi människor är olika och vi har olika behov. Det är dessutom oerhört branschberoende. Life science-branschen är inte lika konjunkturkänslig som andra branscher. Man jobbar med kapital som investeras på lång sikt, men för små bolag kan det förstås vara svårt att få in kapital under en recession.

Om du byter jobb är det viktigt hur du agerar på den nya arbetsplatsen, enligt Tina Persson. Man behöver vara streetsmart och se vilka behov som finns i företaget.

Lär känna dina kollegor och bygg interna nätverk. Det är viktigt att göra sig behövd och då behöver man bygga teamwork med kollegor och chefer.

Om man byter jobb och det blir omstruktureringar på arbetsplatsen – hur ska man tänka då?

Drabbas inte av panik och tänk på att karriären inte alltid behöver gå uppåt. Trots att du varit chef för 100 personer behöver det inte vara negativt att istället bli teamleader. På en annan position kan du bygga ett nytt nätverk och få nya kunskaper, vilket kan leda till en ny karriär på sikt. Du ska inte tänka att du går nedåt utan att du tar dig vidare.

Karriärcoachens fem tips för att byta jobb i bistra tider

1. När du byter jobb – var noggrann så att du inte agerar i affekt. Att sluta på ett jobb och ta ett annat måste bygga på fakta.

2. Börja dra i ditt nätverk och prata med personer i olika branscher så du får marknadskoll.

3. Hur är min situation? Vad har jag för ekonomiska möjligheter? Har jag en buffert? Rycks inte med av vad alla andra gör och tycker.

4. Förkovra dig inte i det negativa. Stäng av och filtrera sociala medier. En viss information kommer på grund av algoritmer. Det kan du styra – ta fram den information som du kan ha nytta av och som ger dig positiv energi.

5. Tänk positivt och peppa dig själv. Se det vackra du har runt omkring dig. Gör något du tycker om, som att träna eller ta en promenad. Think gratitude!

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078