23948sdkhjf

Astra Zeneca ger upp om covidvaccinet Vaxzevria i USA – drar tillbaka ansökan

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har tagit beslutet att dra tillbaka sin ansökan för covidvaccinet Vaxzevria i USA och sätter istället fokus på covidläkemedlet Evusheld i landet. Det sade Astra Zenecas vd Pascal Soriot under torsdagens mediekonferens i samband med rapporten för det tredje kvartalet 2022.

Beslutet grundar sig på att efterfrågan för covid-19-vaccin sjunker samtidigt som USA-marknaden uppges vara väl täckt av andra leverantörer, meddelar bolaget.

Astra Zeneca arbetar för närvarande med andra generationen av Evusheld som bolaget hoppas kunna introducera under det tredje eller fjärde kvartalet 2023. Trots att det har upptäckts varianter av covid-19 som är resistenta mot Evusheld ser Astra Zenecas vd fortsatt en hög effektivitet för den befintliga versionen av Evusheld.

Under frågestunden fick Astra Zeneca en fråga om hur länge de avser att vara kvar inom vaccinområdet. Enligt svaret från Astra Zenecas vd Pascal Soriot har bolaget inga planer på att dra sig ur denna marknad.

"Vi är i början av vår resa", sade Pascal Soriot och gjorde en jämförelse med var Astra Zeneca befann sig inom onkologiområdet för tio år sedan.

I delårsrapporten redovisade Astra Zeneca en högre omsättning än väntat och vinst för kärnaffären. Därför höjer bolaget sin vinstprognos. Efter beskedet steg aktien med närmare fem procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078