23948sdkhjf

Nytt booster-vaccin mot covid-19 godkänt i EU

Ett nytt boostervaccin mot covid-19 har godkänts av EU-kommissionen. Det handlar om ett proteinbaserat vaccin från Sanofi och GSK som uppges ge ett brett stöd mot flera varianter av viruset.

Det tog sin tid, men nu har även franska Sanofi efter en lång granskningsprocess fått ett vaccin mot covid-19 godkänt i EU. Vaccinet innehåller även ett adjuvans, som tagits fram av GSK.

Vaccinet, som kallas Vidprevtyn Beta, har godkänts som tilläggsdos för vuxna personer som tidigare fått mRNA-vaccin (Pfizer/Biontech och Moderna) eller vektorvaccin baserat på adenovirus ( Astra Zeneca).

Enligt en bedömning från CHMP, expertkommittén hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, kan en boosterdos med Sanofis vaccin förväntas vara minst lika bra som en dos av Pfizers vaccin när det gäller att återställa skyddet mot covid-19.

Dagens godkännande bekräftar vår forskning för att utveckla en ny lösning för covid-19-pandemin. Eftersom vi är redo att starta de första leveranserna kommer Vidprevtyn Beta att vara ett viktigt nytt alternativ för att skydda populationer mot flera stammar av covid-19, säger Thomas Triomphe, Executive Vice President, Vaccines, Sanofi, i ett pressmeddelande.

Vidprevtyn Beta innehåller en version av spikeproteinet som finns på ytan av betavarianten av sars-cov-2-viruset. När vaccinet ges kommer kroppens immunsystem att identifiera proteinet som främmande och producera naturliga försvar antikroppar och T-celler mot det. Vid senare kontakt med sars-cov-2 kommer immunsystemet att känna igen spikeproteinet på viruset och vara beredd att attackera det.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Starka data kan skynda på Ascelias fas III-studie
Karolinska rekryterar tidigare regiondirektör
Hon skapar läkemedel i 3D-skrivaren
Ny studie: Postcovid-besvär vanliga även efter mild covid-19
Rhovac gör omvänt förvärv av danskt bolag
WHO varnar för virus-spridning i vinter
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11