23948sdkhjf

Roches Alzheimersstudie en besvikelse – nådde inte målen

Det schweiziska läkemedelsbolaget Roche nådde inte de primära målen i en fas III-studie där läkemedelskandidaten gantenerumab utvärderades vid behandling av Alzheimers sjukdom.

Nivån på borttagandet av betaamyloid, placket i hjärnan, visade sig vara mindre än förväntat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Övergripande data från studien kommer att publiceras den 30 november. Roche uppger att man kommer att fortsätta med utveckling av diagnostik och potentiella nya behandlingar mot Alzheimers sjukdom.

Gantenerumab har tidigare pekats ut som en möjlig konkurrent till svenska Bioarctics lecanmeab, och beskedet ledde till att Bioarctics aktie steg på måndagen.

Ett annat svenskt bolag inom Alzheimerområdet är Alzinova, vars vd Kristina Torfgård kommenterar Roches negativa studieresultat för Nyhetsbyrån Direkt.

"Gantenerumab är en antikropp som har lägre selektivitet för giftiga former av peptiden amyloidbeta än vad både lecanemab och aducanumab har(Bioarctics och Biogens antikroppar, reds anm), och studieresultaten tyder på att denna helt enkelt inte räckte till. Det verkar finnas en tendens till effekt, men plackreduktionen rapporteras vara lägre än väntat och därmed även utfallet på det kognitionstest som användes. Antikroppen behandlade med andra ord framför allt ogiftiga former av amyloidbeta, uppger hon i en skriftlig kommentar.

Utifrån ett perspektiv från Alzinova-vad betyder resultaten specifikt för er forskning?

"Vi ser att detta utfall bevisar och ytterligare stärker bolagets forskning eftersom vi redan har indikationer på att just specificiteten är viktig för att kunna behandla sjukdomen och där är Alzinova unika på fältet med ett vaccin som kan angripa de giftiga ansamlingarna av amyloid-beta i högre utsträckning än andra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078