23948sdkhjf

Första studien om apkoppor hos kvinnor visar delvis andra smittvägar

Bland kvinnor som fått apkoppor är det vanligare att de smittats på andra sätt än via sex än vad det är bland män. Det visar den första studien om apkoppor bland kvinnor, som presenteras av bland annat forskare i Göteborg.

Apkoppor drabbar framförallt män som har sex med män. Men cirka fem procent av dem som smittats i Europa och Nordamerika är kvinnor.

I en studie, som publicerats i The Lancet, har man studerat data om sammanlagt 136 kvinnor med bekräftad apkoppor i 15 länder. I gruppen var cirka hälften "ciskvinnor", det vill säga personer som är registrerade som kvinnor vid födseln och har fortsatt kvinnlig könsidentitet, och ungefär lika många transkvinnor, som registrerats som pojkar vid födseln men har kvinnlig könsidentitet. Ett fåtal ickebinära personer ingick också.

– Många av ciskvinnorna har behövt söka vård flera gånger innan de fått rätt diagnos, vilket delvis beror på att de inte sökt sig direkt till en könsmottagning eller infektionsmottagning, utan valt akuten eller vårdcentralen istället. I den här gruppen är det också vanligare att de smittats utan sexuell kontakt och istället genom nära hud-mot-hudkontakt eller annan kontakt med kroppsvätskor, säger Anna Grahn, docent i infektionsmedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och infektionsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

För transkvinnorna liknade, enligt studien smittmönstret hos män – de hade nästan uteslutande smittats genom sexuella kontakter, och sökte också vård via kliniker för infektions- eller könssjukdomar.

Resultaten bekräftar tidigare fynd att infektionen överförs sexuellt men även genom hud-mot-hudkontakt. Studien indikerar att kunskap om apkoppor behöver spridas även till vårdpersonal som inte arbetar direkt med infektion och venerologi.

– Vi behöver veta hur infektionen visar sig hos kvinnor och läkare behöver kunna känna igen sjukdomen. Dessa lärdomar kommer att hjälpa till att informera och skräddarsy effektiva folkhälsoåtgärder för att vara inkluderande för dessa grupper, säger professor Chloe Orkin vid Queen Mary University of London, som lett forskningssamarbetet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt covidvaccin testas kliniskt på Karolinska
Icellate tar in miljonbelopp – ”Det har varit tuffare än någonsin”
Vicore tar in en halv miljard inför studie i lungfibros
Klart idag: Han blir Chalmers nya rektor
Miljonsatsning på byggnad i Hagastaden för life science-företag
Ny allians för storskalig tillverkning av cellterapier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109