23948sdkhjf

Silicon Valleys svindlardrottning döms till fängelse efter skandalen med diagnostikbolaget

Elizabeth Holmes övertygade luttrade investerare och toppolitiker om att hon utvecklat en revolutionerande teknologi, där hundratals sjukdomar kunde testas genom en enda bloddroppe. Men det var en lögn – som nu placerat henne i fängelse.

“Underbarnet” Elizabeth Holmes var bara 19 år när hon först lanserade sin idé: att ett enda blodprov skulle kunna ge svar på en mängd sjukdomar och diagnoser. Med grundandet av biotechföretaget Theranos blev hon en av USA:s yngsta miljardärer och hyllad i ansedd branschmedia som Forbes och Fortune. Det var bara ett problem – tekniken fanns inte. 

För att Theranos skulle leverera resultat visade det sig att bolaget i hemlighet använt sig av utrustning från flera andra företag. Skandalen som skakade Silicon Valley ledde till att Holmes dömdes för bedrägeri i januari. Nu har även straffet fastställts. 

Åklagaren hade yrkat på 15 års fängelse och 800 miljoner dollar i skadestånd till de investerare som Elizabeth Holmes fört bakom ljuset.

När domstolen i San Jose, Kalifornien, nu meddelat straffet står det klart att Holmes kommer att avtjäna elva år i fängelse. Enligt Wall Street Journal kommer det hållas en separat förhandling om skadestånd.

Elizabeth Holmes har 14 dagar på sig att överklaga domen.

Läs mer

Här kan du läsa en längre artikel om fallet:

Theranos-skandalen – så gick det till när Elizabeth Holmes lurade USA:s toppinvesterare

Här läser du en kommentar om fallet av Life Science Swedens cheferedaktör:

"Bedragarna som brann för sina medicinföretag"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093