23948sdkhjf

Topplista innovationer: Skarpsinnig forskningschef bäddade för svensk-amerikansk framgång

Svenska Kabi var inte riktigt som andra läkemedelsbolag. Det hade sitt ursprung i bryggerinäringen, var biologiskt inriktat och delägdes av staten. Genom en djärv och tidig satsning på genteknik lyckades bolaget i slutet av 1980-talet få fram en verklig succé: tillväxthormonet Genotropin.

Företaget hade redan ett tillväxthormon på marknaden – som extraherades ur döda personers hypofyser och injicerades i kortvuxna patienter. Med Crescormon, som det hette, lyckades Kabi på 1970-talet ta bortåt 70 procent av världsmarknaden.

Men det fanns, så att säga, gränser för tillväxten.

LIFE SCIENCE SWEDEN RANKAR SVENSK MEDICINSK INNOVATION

Life Science Sweden fyller 20 år – och firar med att ta fram en topplista över vilka vi tycker är de 20 viktigaste nutida svenska innovationerna inom medicinområdet.

På tisdag nästa vecka, (29/11-2022) publicerar vi hela rankningen. Fram till dess bjuder vi på några smakprov i form av artiklar vi skrivit om innovationer som finns med på topplistan – en ny artikel varje dag.

Läs hela listan i tidningen eller på webben nästa vecka, och kolla in på sajten varje dag om du i förväg vill få veta mer om några av toppinnovationerna.

Idag: Genotropin, plats 7

Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning

Det gick nämligen åt närmare 50 hypofyser för att behandla en patient under ett år, och tillgången var inte oändlig. Dessutom fanns en oro – välgrundad skulle det visa sig – för att råmaterialet kunde bära på smitta.

Den skarpsinnige forskningschefen Bertil Åberg förstod allt detta och var en av de första i Sverige som insåg möjligheterna med den framväxande DNA-tekniken.

Han initierade 1978 ett samarbete med ett nystartat amerikanskt biotechbolag, Genentech. Resultatet blev en DNA-modifierad plasmid som gjorde att tarmbakterien Escherichia coli kunde producera mänskligt tillväxthormon, och detta utan den risk för smittöverföring som utvinning ur mänskliga organ innebar.

Ett stort hinder återstod dock: omgivningens skepsis. Den nya gentekniken skrämde och Kabi mötte motstånd hos både politiker och allmänhet.

"Hjälpen" kom i form av en fruktansvärd händelse, och en stor skandal. 1985 avslöjades att patienter hade smittats av tillväxthormon och fått den dödliga och obotliga Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, som drabbar hjärnan och är nära besläktad med den fruktade galna ko-sjukan hos boskap.

Kabi bestämde sig för att omedelbart dra tillbaka Crescormon, trots att det var företagets mest lönsamma produkt och att smittan inte hade kommit från Kabis tillväxthormon.

Men tack vare Bertil Åbergs förutseende hade Kabi då redan en fabrik i Strängnäs på plats för att odla genmodifierade bakterier. Företaget kunde 1986 lansera ersättningsprodukten Somatonorm, framtagen med DNA-teknik, som något år senare avlöstes av den förbättrade varianten Genotropin, med den verksamma substansen somatropin.

Trots att konkurrerande produkter dök upp blev Genotropin en stor försäljningssuccé, som förblev det dominerande tillväxthormonpreparatet i världen under många år. Idag tillverkas det av Pfizer i fabriken i Strängnäs.

Artikeln är en del av vårt tema om Topp 20 innovationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109