23948sdkhjf

Hon skapar läkemedel i 3D-skrivaren

Rätt dosering för rätt individ, oavsett om det är ett svårt sjukt barn eller en skör äldre person. Det är målet för ett långt framskridet projekt med 3D-skrivna läkemedel på Uppsala universitet. "Vi kommer snart att se det i klinik", säger Christel Bergström, som leder projektet.

Det finns läkemedel som behöver finjusteras efter individuella behov vad gäller dosering, inte minst högpotenta läkemedel som cytostatika eller smärtlindrande preparat.

– Ibland kan det vara kanske två procent av en tablett som ska ges till ett barn, en väldigt liten fraktion som du ska ta ut av en krossad tablett. Att få den dosen korrekt så att det blir en säker behandling är väldigt svårt, säger Christel Bergström, som är professor i molekylär galenisk farmaci vid Uppsala universitet.

Om man istället laddar en 3D-skrivare med ingredienserna, gör de rätta inställningarna och sedan skriver ut ett individuellt anpassat läkemedel, exempelvis en minitablett för det lilla barnet, så löser man många problem.

En sådan skrivare skulle kunna placeras exempelvis på ett sjukhusapotek, men Christel Bergström tror att metoden på sikt kan få en betydligt bredare användning.

– Om några år kan det till och med bli så att den står hemma hos patienten och skriver ut läkemedel, säger hon.

För att studera hur läkemedel tas upp i kroppen har Christel Bergström och hennes medarbetare på institutionen för farmaci utvecklat ett unikt verktyg: en virtuell tarmmiljö. Där kan läkemedel ”testköras” och prövas mot exempelvis olika gallutsöndringsmönster och surhetsgrader.

– Vi har satt upp den här tarmen för att kunna titta på hur miljön påverkar lösligheten hos läkemedel och för att se hur formuleringen beter sig tillsammans med de komponenter som finns naturligt i tarmen.

Den 15 december deltar Christel Bergström vid konferensen New Horizons in Biologics and Bioprocessing. Där ska hon bland annat tala om metoder och hjälpämnen som kan användas för att få biologiska läkemedel, med sina stora molekyler, att kunna tas upp via tarmslemhinnan.

– Bland annat kommer vi att titta på hur hjälpämnen interagerar med tarmsaften och i vilken mån vi kan koppla den stora variabilitet som man ofta ser i upptaget av biologiska läkemedel till skillnader i gallkompositionen.

Fakta: New Horizons

Christel Bergström talar vid kongressen New Horizons in Biologics and Bioprocessing, som arrangeras av Life Science Sweden den 15 december på Stockholm Waterfront Congress Centre i Stockholm. Läs mer på bioprocessing.se

Artikeln är en del av vårt tema om New Horizons in Biologics & Bioprocessing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093