23948sdkhjf

Uppmärksamheten kring ALS ger pengar till hennes forskning

Den neuromuskulära sjukdomen ALS har fått stor uppmärksamhet i och med Börje Salmings insjuknande och sedemera dödsfall till följd av sjukdomen. Att hockeylegendaren blev sjukdomens ansikte utåt har också gjort att pengar strömmar in till ALS-forskningen.

Caroline Ingre, överläkare och ansvarig för ALS-verksamheten vid Karolinska universitetssjukhuset och Börje Salmings läkare, har fått motta flera donationer för att stärka forskningen kring sjukdomen.

Hon har fått 250 000 kronor från insamlingsfonden Bissen Brainwalk och två miljoner kronor från Stoppa ALS, som samlat in pengar vid Neuro.

– Jag är så tacksam för detta. Det är verkligen tack vare donationer som vi kan driva så stark forskning på området som vi gör, säger Caroline Ingre, i ett pressmeddelande.

Caroline Ingre vill i sin forskning vid Karolinska institutet hitta biomarkörer för ALS, både vid diagnostillfället och över tid, men också identifiera gener som ökar risken för att insjunkna i ALS.

– Även om vi idag inte har något botemedel mot ALS så forskas det idag på flera bromsmediciner som både kan öka livslängden och bromsa symptomen hos de insjuknande. Det betyder att vi förväntar oss att fler och fler läkemedel kommer att godkännas för behandlings av ALS, kanske inte för botande behandling men mer aktivt bromsande, säger hon.

Hon har den senaste tiden intervjuats i flera medier, bland annat i Life Science Swedens systertidning Medtech Magazine, där hon berättade om en svensk innovation, den ögonstyrda datorn, som har stor betydelse för många patienter.

Sjukdomen berövar patienten gradvis kontrollen över musklerna och sist även talet. Ögonen fortsätter däremot att fungera och med hjälp av den ögonstyrda datorn kan kommunikationen med omvärlden fortsätta.

– Det är deras fönster mot världen, säger Caroline Ingre till Medtech Magazine.

Även Hjärnfonden har sett en ökning av insamlade pengar till forskningen av ALS. Under hösten har organisationen fått in över en miljon kronor, rapporterar Sveriges radio

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131