23948sdkhjf

Japan nästa mål för svenskutvecklade Alzheimerläkemedlet

Bioarctics partner Eisai har nu lämnat in en ansökan om marknadsgodkännande i Japan av lecanemab för behandling av tidig Alzheimers sjukdom med bekräftad amyloidpatologi i hjärnan. Beskedet fick Bioarctics aktie att lyfta på börsen.

Mycket har hänt på kort tid kring Alzheimerläkemedlet lecanemab. För tio dagar sedan fick behandlingen ett snabbgodkännande i USA, under handelsnamnet Leqembi. Samtidigt lämnade Eisai in en kompletterande ansökan för att omvandla det accelererade godkännandet till ett fullt godkännande. I onsdag lämnades en motsvarande ansökan in till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Nu meddelar Eisai att en ansökan även lämnats in till den japanska läkemedelsmyndigheten PMDA. När den formellt accepterats av myndigheten har Bioarctic rätt till en milstolpsersättning på fem miljoner euro.

Bioarctics aktie steg på beskedet på måndagen, och hade en timme efter öppning gått upp med 2,7 procent.

Lecanemab är en antikropp som utvecklats för att minska mängden skadlig amyloid beta i hjärnan. Därmed riktar den till skillnad från de flesta tidigare terapier in sig på själva sjukdomen istället för på symtomen.

I kliniska studier har behandlingen visat en måttlig, men signifikant inbromsning av symtomen hos patienter med tidig Alzheimers sjukdom.

Bioarctic stod för den tidiga utvecklingen av lecanemab, men idag är det japanska partnern Eisai som ansvarar för klinisk utveckling och regulatoriska processer globalt. Bioarctic har, enligt överenskommelsen, rätt att kommersialisera lecanemab i Norden under vissa förutsättningar och förbereder för närvarande en sådan tillsammans med Eisai.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109