23948sdkhjf

Brist kan bli värre med nytt förslag menar Lif

Regeringen lade nyligen fram en proposition för hur man ska förbättra tillgången på läkemedel. Nu uttrycker Lif oro över att förslaget kan få motsatt effekt. 

I tisdags lade regeringen fram propositionen "Vissa frågor om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap", vilket Life Science Sweden då rapporterade om.  

Propositionen innehåller förslag på hur Sverige ska förbättra tillgången av läkemedel. Bland annat innehåller den ett förslag om att införa sanktionsavgifter på mellan 25 000 till 100 miljoner kronor vid sena restanmälningar av läkemedel.

Lif menar att förslaget som regeringen lagt fram kan få motsatt effekt och istället förvärra tillgången av läkemedel. Detta då summan sanktionerna ligger på ofta överstiger summan läkemedelsföretag säljer för. 

– Tvärtemot förslagets syfte att säkra tillgången till läkemedel kommer resultatet att få allvarliga konsekvenser för läkemedelsförsörjningen och medföra stora risker för patienterna. Branschen tar ett stort ansvar i frågan om läkemedelsförsörjningen. Det finns utrymme till förbättring och branschen motsätter sig inte att sanktionsavgifter införs, men för att inte skapa en situation där resultatet blir det direkt motsatta till syftet måste avgifterna vara på en rimlig nivå, säger Anders Blanck, vd Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Läkemedelsföretag är skyldiga att göra en restanmälan till Läkemedelsverket senast två månader innan ett leveransstopp. Att restanmälningar inte görs i tid till Läkemedelsverket menar Lif kan bero på olika orsaker.

– Med en global verksamhet, komplexa leveranskedjor och beroenden länder emellan i ett osäkert världsläge är det inte alltid som ett internationellt företags svenska dotterbolag i förväg har kännedom om en brist som kan komma att uppstå två månader i förväg, säger Anders Blanck och fortsätter:

– För att gardera sig kommer många företag nu att se sig tvungna att löpande rapportera in risk för kommande brister. Då får vi en oreda och överrapportering i systemet som förhindrar oss att se vilka reella risker det finns och som faktiskt måste hanteras. Med alltför höga straffavgifter kommer flera företag sannolikt även att se sig tvingade till att avregistrera läkemedel som har liten försäljning i Sverige, med försämrad läkemedelstillgång som följd.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112