23948sdkhjf

Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA

Uppsalaföretaget Beactica Therapeutics har nu beviljats särläkemedelsstatus i USA för sitt läkemedel BEA-17 för behandling av glioblastom.

— Det är mycket tillfredställande att den amerikanska läkemedelsmyndigheten har klassificerat BEA-17 som särläkemedel för glioblastom. Detta utgör en viktig milstolpe för programmet och belyser behovet av nya behandlingar för denna förödande typ av hjärntumör, säger Per Källblad, VD för Beactica Therapeutics i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Detta kommer att hjälpa utvecklingen av substansen, vilken vi tror har potential att förändra förutsättningarna för patienter som drabbas av glioblastom.

Läkemedlet BEA-17 som Beactica Therapeutics utvecklat är en substans som bryter ner enzymet LSD1 och dess co-faktor CoREST. I dagsläget finns inga godkända behandlingar som riktar sig mot detta enzym för behandling av glioblastom, uppger företaget i ett pressmeddelandet.

Särläkemedelsstatus av läkemedel (Orphan Drug Designation) ges ut av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för att främja utvecklingen av läkemedel mot sällsynta sjukdomar. En sådan status ger företaget tillgång till bland annat möjlighet till sju års marknadsexklusivitet och möjligheter till skatteavdrag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Patent-tvist i USA:s högsta domstol kan få stor påverkan
Han blir ny ordförande för Medicon Valley Alliance
Medtechbolag skär ner på personal och pausar kliniska studier
Life Science Swedens förlag lanserar branschkurser
Umecrine stärker kassan och breddar sin inriktning
Lista: Läkemedelsjättarna som satsar mest på forskning
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.128