23948sdkhjf

På jobbintervjun – det här ska du tänka på för att håva hem life science-jobbet

Du har sökt ett jobb och nu ska du på en intervju. Men, vad ska du tänka på och hur påläst ska du vara? Karriärcoachen Tina Persson guidar dig till jobbet.

Många som ska gå på anställningsintervju planerar för mycket och repeterar in svar på frågor, utan att faktiskt tänka på det som är allra viktigast för att lyckas få jobbet, enligt Tina Persson, karriärcoach och författare till boken The PhD Career Coaching Guide.

– Det viktigaste är faktiskt att kunna förklara varför man vill ha jobbet. Du behöver tänka på varför du söker jobbet och vad som gör dig unik för just den här tjänsten. När du vet vilka dina drivkrafter är, varför du vill byta jobb och vilka utmaningar du vill se i den nya rollen blir du en mer attraktiv kandidat för företaget.

Förutom att komma i tid, ha koll på klädkoden, vara öppen och artig, finns det en till viktig sak att tänka på.

– Många tänker inte på att intervjun börjar i samma stund som man stiger in i receptionen eller när man kopplar upp sig mot zoom. Det är många som glömmer att småsnacket i början och i slutet faktiskt är en del av intervjun.

Vad ska man absolut inte göra på en anställningsintervju?

– Förutom det självklara att inte komma för sent, vara nonchalant eller missa klädkoden, så är en viktig punkt att inte prata för mycket. Tänk på att det är intervjuaren som ställer frågorna – din uppgift är att svara på dem, hålla dig till ämnet och inte svamla. Jag har som rekryterare varit med om personer som pratat så mycket att jag inte hunnit ställa frågor.

Däremot får man förstås ställa frågor på en intervju. Förbered tre, fyra stycken som är relevanta för tjänsten och företaget. Men vänta med att prata lön tills du har blivit erbjuden en tjänst.

Många företag använder sig av personlighetstester – hur viktiga är de i rekryteringsprocessen?

– Många är väldigt rädda för personlighetstester och det är nog för att man känner sig blottad eftersom man inte kan dölja något. Det man ska veta är att testerna inte är en utslagsfaktor och att man inte kan ha fel personlighet. Däremot kan ett test visa att man faktiskt inte passar för jobbet. Eller så finns det i testresultatet viktig information för hur en chef ska coacha den anställde.

Om man vill öva på personlighetstester bör man inte göra gratis sådana online för att sedan utvärdera sig själv, enligt Tina Persson.

– Nu är jag ju själv coach, men det är faktiskt inte fel att köpa hjälp av någon som har verktygen för att ge feedback. Om man får bra feedback bygger man upp en förståelse för vem man själv är och det är faktiskt tricket för att lyckas på en intervju.

Karriärcoachens tips inför jobbintervjun

1. Ta reda på vad det är för typ av intervju. Sker intervjun via telefon, videolänk eller på plats på företaget?

2. Vem ska du träffa? En intern eller extern rekryterare? Expert på företaget? Kolla upp personen på Linkedin, för att veta vilken kunskap intervjuaren har om tjänsten du sökt.

3. Vad är det för tjänst du sökt? Researcha företaget, tjänsten och utifrån informationen kan du matcha in dig själv mot rollen. Du måste kunna svara på varför du söker tjänsten och varför du söker dig till just det företaget.

4. Glöm inte att det är intervjuaren som leder diskussionen. Lyssna mer, prata mindre.

5. Du ska ha roligt på intervjun. Var dig själv.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062