23948sdkhjf

Studie: Enkel dos antibiotika kan förhindra var tredje fall av sepsis vid förlossning

En enda dos antibiotika minskar kraftigt risken för sepsis under förlossning och kan därmed rädda miljontals kvinnor i låg- och medelinkomstländer från att drabbas av det livshotande tillståndet, enligt ny forskning.

I en internationell studie, publicerad i New England Journal of Medicine, tilldelades drygt 29 000 kvinnor i samband med en planerad vaginal förlossning. Slumpmässigt fick de antingen två gram av azithromycin, som är ett bredspektrumantibiotikum, eller placebo.

Risken för sepsis minskade med 35 procent hos kvinnorna som fick antibiotikan enligt studien, som genomfördes i Bangladesh, Indien, Pakistan, Kenya, Kongo-Kinshasa, Zambia och Guatemala.

Det skulle betyda att metoden, om den infördes brett i låg- och mellaninkomstländer, skulle kunna förhindra upp till två miljoner fall av sepsis hos mödrar per år, bedömer Foundation for the National Institutes of Health, FNIH, som är en av studiens finansiärer tillsammans med bland andra Bill & Melinda Gates Foundation.

– Det är en enorm effekt. Om man skulle införa en sådan åtgärd, med en 35-procentig effekt, på en så stor population så är potentialen enorm. Och det faktum att det är billigt och tillgängligt och inte kräver någon lång behandlingstid – vi talar om en enda dos – gör att det är väldigt användbart, säger Julie Gerberding, vd för FNIH, till den amerikanska nyhetssajten Stat.

Sepsis, eller blodförgiftning, uppstår när immunreaktioner som ska skydda mot infektion i stället angriper kroppen själv, vilket försämrar blodflödet till hjärnan och andra vitala organ. Om patienten inte behandlas snabbt kan septisk chock utvecklas, vilket är ett livshotande tillstånd och en av de vanligaste orsakerna till mödradöd globalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095