23948sdkhjf

Blixtsnabb utveckling inom blodanalys – "Det är Sverige som leder racet"

Tusentals analytiska tester – med hjälp av en enda droppe blod. Det som avslöjades som en bluff för bara några år sedan är nu verklighet, enligt KTH-professorn och serieentreprenören Mathias Uhlén. "Utvecklingen på området går svindlande fort nu, och det är Sverige som leder racet", säger han till Life Science Sweden.

Nyligen publicerade Mathias Uhlén tillsammans med en forskargrupp en studie där en ny strategi för cancerdiagnostik prövades. Med hjälp av artificiell intelligens skapades en modell för vilka proteiner som uttrycks vid olika cancerformer, och forskarna använde metoden för att via analys av bara en enstaka droppe blod kunna upptäcka ett dussin av de vanligaste cancerformerna.

– Nu har vi gått vidare och jobbar även med andra sjukdomar, som neurodegenerativa, autoimmuna och kardiovaskulära sjukdomar, säger Mathias Uhlén.

Han beskriver utvecklingen på området som revolutionerande, och menar att de bluffpåståenden som gjordes av det skandalomsusade amerikanska företaget Theranos och dess chef Elisabeth Holmes nu kan blir verklighet på riktigt – och mer därtill.

– Hon sa för åtta år sedan att deras bolag skulle kunna göra hundratals analytiska tester med hjälp av en liten bloddroppe. Idag kan vi göra 3 000 analytiska tester med en droppe blod. Så det som då var omöjligt och en bluff är idag verklighet.

Förhoppningen är att den nya metoden i framtiden ska kunna användas på bred front för att ge tidigare upptäckt av cancer, innan symtom uppträder, och leda till både billigare diagnostik och bättre överlevnad.

– Man kan exempelvis tänka sig att man screenar alla människor över 50 år varje år via hemprovtagning, som man skickar in till ett labb. Om man då är positiv vid denna pre-screening så blir man inkallad och får göra en mer noggrann analys.

Ett problem med det är risken för falskt positiva provresultat men det ska, menar han, vägas mot möjligheten att rädda liv genom tidig upptäckt av sjukdomen.

Vid eventet Lab & Diagnostics of the Future den 12 april kommer Mathias Uhlén att gå in närmare på cancerprojektet. Han kommer även att berätta om den nya sektion inom jätteprojektet Human Protein Atlas som fått namnet Human Disease Blood Atlas, och där man kartlägger vilka proteiner som kan kopplas till olika sjukdomar hos människan.

Lab & Diagnostics of the Future

Mathias Uhlén är en av talarna på Lab & Diagnostics of the Future, som lyfter fram morgondagens innovativa labbtekniker inom olika typer av diagnostik. Evenemanget äger rum den 12 april på Life City i Stockholm. Mer information: www.labdiagnostics.eu

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Lab & Diagnostics of the Future.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079