23948sdkhjf

”En dag hejdade jag mig – vad är det egentligen jag vill?”

När Tina Persson hade verkat som forskare inom akademin och arbetat i näringslivet, i totalt tjugoåtta år, stannade hon upp, tänkte efter, bytte bana och startade sitt eget utbildnings- och coachföretag.

Tina Persson är känd som karriärcoach för Life Science Swedens läsare. I varje nummer av tidningen ger hon råd till alla som vill ta nya steg i sitt yrkesliv. Själv har hon som docent i organisk kemi och som tidigare RNA-forskare på Max Planck-institutet gått igenom många faser i sitt arbetsliv.

– När jag kom tillbaka från Tyskland förstod ingen varför man skulle arbeta med små molekylers interaktion med RNA. Idag är det självklart, säger hon.

På nittiotalet låg RNA-forskningen i sin vagga. Tillsammans med en forskarkollega utvecklade Tina Persson då en ny typ av konstgjorda RNA-molekyler, aptamerer, som lade grunden till bioteknikföretaget Aptahem.

– Jag gjorde egna val, men ändå inte. Jag ångrar inte tiden då jag forskade, men det jag kommer ihåg mest är de människor jag mött, säger Tina Persson.

Som forskare, medarbetare, konsult och chef har hon arbetat dygnet runt, blivit utbränd, återhämtat sig, blivit rekryterad, sagt upp sig och även blivit uppsagd i en omorganisation. Tina Persson har kort sagt, en lång, krokig och brokig väg bakom sig.

– Jag var bra på matte och naturvetenskap i skolan, så alla sa till mig att det var det jag skulle satsa på. Sedan fortsatte det i samma spår, det bara rullade på. Hade jag stannat upp och reflekterat lite tidigare, kanske redan efter gymnasiet, hade jag nog valt en annan väg, säger hon.

Jag önskar att någon i början av mitt arbetsliv tagit tag i mig och ställt jobbiga frågor Tina Persson

Sina första steg bort från akademin tog hon när hon utbildade sig till fitnessinstruktör.
– Plötsligt träffade jag människor under helt andra villkor. Jag upptäckte en värld utanför akademin.

Efter flera år i olika roller i näringslivet, stannade Tina Persson upp. Det var dags att satsa på en dröm hon länge haft – ett eget företag. Hon hade ju själv gjort resan från akademin till näringslivet, varför inte stötta andra med samma tankar? Nu driver hon sedan sju år Passage2pro som arbetar brett med individuell coachning, teamcoachning och ledarskapsutveckling.

– Jag önskar att någon i början av mitt arbetsliv tagit tag i mig och ställt jobbiga frågor, som vad är det som driver dig, vad är du egentligen intresserad av? Det är så lätt att få ett tunnelseende. Jag tror att det gäller många. Kanske har man utan att tänka efter sökt, och fått, ett jobb, och så bara fortsätter det i samma spår, av ren vana. Våga höja blicken, våga ta vissa steg och våga även säga nej.

Coachens tips när du vill byta bana

1. Arbetslivet är inte detsamma om tio år, men undvik att tänka för långt framåt eftersom förutsättningarna ändras konstant. Bli inte orolig – det du inte vet idag kanske du vet i morgon. Men försök ändå att spana – vad behöver du utveckla och vilka människor behöver du ha med dig för att vara där du vill vara om tio år?

2. Vad är det som driver dig? Kanske behöver du hjälp att komma till insikt. Tänk på att en professionell coach har ett mer objektivt förhållningssätt till dig än vänner och bekanta.

3. Våga investera i kurser och utbildningar som du kan behöva för att nå dit du vill.

4. Tänk på att arbetsgivare vill ha kvalificerade personer. Sätt dig i förväg in i vad ett nytt arbete innebär och tänk på det värde i form av erfarenhet och kunskap som du tar med dig. En del företag kanske inte ser ditt värde, men det finns andra som gör det.

5. Våga outa dig på Linkedin och i andra sociala medier. Presentera dig och dina förmågor där du kommer åt. Bygg relationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063