23948sdkhjf

"Det ligger i allas intresse att samarbeta"

Virononas vd Mohammed Homman kommenterar SwedenBios förslag om att inrätta program för explorativ samverkansforskning inom life science.

Vad handlar det här förslaget om?

– Samarbetsklimatet behöver stärkas för att säkra både näringslivets FoU-investeringar och framtidens exportintäkter inom life science och idag saknas medel för att attrahera och sänka trösklarna för explorativ samverkansforskning som möjliggör en sådan utveckling.

SwedenBio föreslår att Vinnova, gärna i samråd med Vetenskapsrådet inrättar ett Program för explorativ samverkansforskning inom Life Science (100 mkr/år).

Varför behövs ett sådant program? Finns inte det redan?

– Arbetet inom life science-industrin innebär att man som företagare måste vara delaktig och samarbeta med olika parter i samhället till exempel akademin för bland annat forskningssamarbeten, rekrytering av personal. Likaså är aktörer inom sjukvården samarbetspartners inom kliniska prövningar, forskning eller möjligen kunder. Myndigheter är viktiga för att göra dem delaktiga och hålla dem informerade om vad som pågår inom industrin och hur vi ser på möjligheter och svårigheter. Det ligger i allas intressen att vi har en god sjukvård och välmående företag inom life science-industrin som skapar jobb.

Regeringen satsar bra med resurser för att främja life science-området. Men det är en kontinuerlig process som kräver både tid, resurser och engagemang från samtliga ingående parter. För detta krävs mötesplatser och olika typer av samverkan, rörlighet av personal och engagemang från alla parter att vilja interagera och arbeta mot gemensamma mål. För sådana initiativ krävs alltid lite hjälp. Därför är branschorganisationer viktiga. De kan både initiera dessa initiativ och för företagens talan i många av dessa sammanhang. Här gör SwedenBio ett fantastik arbete, speciellt för oss mindre företag som inte har samma resurser och tid som de större företagen. 

Om regeringen gör verklighet av detta förslag, vilken betydelse skulle det kunna ha för Vironova? 

– Det svenska samhället är underbart. Vi små företag får möjlighet att interagera med beslutsfattande politiker och framföra våra idéer till dem och större bolag. Vironova har exempelvis haft stor nytta av anslag genom åren. Vår Chief Technology Officer Ida-Maria Sintorn arbetar 50 % hos oss och 50 % vid Uppsala Universitet.

Ett annat exempel är hur vi som litet svenskt bolag påbörjat en internationaliseringsprocess med etablering i både USA och Asien. Det är fantastiskt att då kunna få interagera med vårt flaggskepp AstraZeneca som är väletablerat internationellt och gärna sträcker ut en hjälpande hand och är genuint intresserade av innovationer inom life science och genom sitt engagemang hjälper oss mindre bolag att växa. Vironova arbetar till exempel i ett SSF-finansierat anslag med AstraZeneca.  Att få en sådan referenskund som AstraZeneca på hemmaplan förenklar betydligt när man skalar upp och går ut internationellt.

Vi är beroende av varandra inom life science-alfahelixen. Det ligger i allas våra intressen att samarbeta. Det är ett viktigt stöd vi får av vår regering om vi hjälper dem att förstå hur betydelsefulla dessa satsningar är för hela samhället akademin, sjukvården och life science-industrin.

Läs SwedenBios förslag om att inrätta program för explorativ samverkansforskning inom life science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082