Därför är det så svårt att hålla sig från snacksen
De flesta människor uppskattar sötma. Om man lägger till fett till sockret, så smakar det ännu bättre – tänk glass, choklad och bakverk.
– I västvärlden har vi en tendens att äta mat med hög fetthalt och hög sockerhalt. Vi tror att hjärnan lär sig denna vana, säger Sharmili Edwin Thanarajah, en av författarna till en studie, som presenteras i Cell metabolism, i ett pressmeddelande.
För att bevisa sin hypotes lät forskarna fyrtionio normalviktiga personer, utöver sina vanliga måltider, äta två portioner yoghurt varje dag under åtta veckor. Tjugosex personer fick yoghurt som innehöll av 32,4 kilokalorier (kcal) från fett, 36,3 kcal från kolhydrater och 10,5 kcal från protein, alltså mycket fett och mycket socker. Tjugotre personer fick yoghurt som innehöll 13,3 kcal från fett, 22,7 kcal från kolhydrater och 40,5 kcal från protein, alltså mindre fett och mindre socker. Vare sig vikt, blodsocker eller kolesterol påverkades hos någon av personerna under de åtta veckorna.
Efter åtta veckor testade man om personerna ändrat sina preferenser för fett respektive sötma, genom att de fick äta puddingar med olika koncentrationer av fett och dricka äppeljuice med olika koncentrationer av socker.
Personerna som under de åtta veckorna ätit yoghurt med mycket fett och mycket socker föredrog puddingar med högre fetthalter, medan personerna som fått yoghurt med mindre fett och mindre socker, hade samma preferenser för fett som tidigare. Vad det gällde sötma upplevde ingen av grupperna att man tyckte bättre om en sötare äppeljuice efter åtta veckor, men båda grupperna föredrog ändå en sötare juice när man testades.
För att se om hjärnan påverkades av den föda som intogs fick alla fyrtionio personerna efter åtta veckor dricka milkshake med mycket fett och mycket socker samtidigt som deras hjärnaktivitet mättes med funktionell MR (magnetresonanstomografi).
Resultatet jämfördes med mätningar som gjorts innan studien inleddes. De tjugosex personer som fått yoghurt med mycket fett och mycket socker, uppvisade en kraftig aktivitet i hjärnan när de drack den feta och söta milkshaken, framför allt i det dopaminerga systemet – hjärnans belöningssystem – som ger känslor av välbefinnande.
– Om vi äter livsmedel med mycket fett och mycket socker, kommer hjärnan att prägla in sig på detta. Nya kopplingar skapas i hjärnan, och de försvinner inte så snabbt. Vi kommer därför omedvetet att föredra fet och söt mat. När allt kommer omkring är ju hela poängen med att lära sig något, att man inte glömmer det så snabbt, säger Marc Tittgemeyer, som ledde studien.
I studien diskuterar forskarna vidare kring fenomenet att intag av föda verkar ha en direkt koppling till hjärnans belöningssystem, och att vid återkommande intag av produkter med mycket fett och mycket socker, beter sig hjärnan som när den kommer i kontakt med andra beroendeframkallande substanser.
Så – är det bara bristande karaktär att äta allt i chipspåsen på en gång, eller är det hjärnan som bestämmer?
Läs studien:
Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans, Cell Metabolism (2023), doi.org/10.1016/j.cmet.2023.02.015