“Aldrig någonsin funnits så mycket pengar i life science”

Åtstramade plånböcker får konsekvenser även för bolag inom life science. Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand uppger exempelvis i en intervju i Medtech Magazine att en del av branschorganisationens medlemsföretag rapporterar minskade orderingångar. Men allt är långt ifrån dystert.
Fredrik Lehmann på Industrifonden, som investerar riskkapital i tillväxtbolag inom teknik och livsvetenskap, vittnar om ett uppsving på den privata sidan. Industrifonden har själva nyligen gått ut med att man ska dubbla investeringstakten i år jämfört med tidigare.
– I nordiska riskkapitalbolag har det aldrig någonsin funnits så mycket pengar till life science. Flera nya vc-fonder har dykt upp i Sverige och i Norden, och även de befintliga fonderna har fyllt sina kassar med nya pengar, säger han till Life Science Sweden.
Så, hur kan det se ut så i ett i övrigt pressat ekonomiskt läge? Enligt Fredrik Lehmann är den främsta förklaringen att nedgången på börsen sänkt värderingarna av bolagen till en “mer realistisk” nivå. Men alla bolag går långt ifrån bra.
– Noterade och onoterade bolag lever i två olika verkligheter. De publika bolagen har svårt att få in medel efter att många investerare förlorat mycket pengar. Börsen har också snabbare sentiment, när den går dåligt så går det dåligt fortare. Just idag är det nog enklare att som biotechbolag finansieras privat istället för publikt.
Life Science Sweden har tidigare pratat med företagsrådgivaren Okee Williams på investeringsbanken Redeye, som bland annat höjde ett varningens finger för att det kunde bli trångt på marknaden under 2023. Något som även Lehmann på Industrifonden kan konstatera.
Efter covid och Rysslands invasion i Ukraina är det sedan i slutet av förra sommaren ovanligt många bolag som söker pengar samtidigt, säger han.
– Normalt är det rullande flöde med investeringsförfrågningar att hantera i lugn och ro. Nu kommer fler än vanligt till riskkapitalbolagen samtidigt vilket gör att många bolag, som borde ha fått en investering i en normal marknad, nu får nej och tyvärr hamnar utanför. Alla fonder måste dra ett streck någonstans för hur många projekt de kan arbeta med.
Tror du att läget kommer förbättras under året?
– Jag tror tyvärr att det kommer bli ännu stökigare på den publika marknaden. Tittar man på de emissioner som gjorts så blir det stökigare att få dem fulltecknade och större rabatter, det blir helt enkelt dyrare och svårare att resa pengar på börsen än för ett par år sedan. Det kan bara fortsätta till en viss gräns, har man gjort en emission med stor rabatt är det inte lättare ett år senare.
Vad blir konsekvensen, att bolag tvingas till konkurs?
– Vi får hoppas att det inte blir så, men vem vet.
Vad tittar ni själva efter när ni investerar nu?
– Starka syndikat har blivit ännu viktigare, och de som lyckades få ihop syndikat tidigt klarar sig bättre nu. De här åren har visat oss att om du inte har en, utan flera bra ägare tillsammans, så är det lättare att ta sig igenom kriser.