23948sdkhjf

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Vi tror superstarkt på vår portfölj”

Det började med sommarjobb som operatör på Astras kemifabrik i Snäckviken. Över tre decennier och otaliga olika uppdrag senare är Södertäljesonen Per Alfredsson vd för hela Astra Zeneca Sverige, som samlar 7 800 anställda i Södertälje, Stockholm och Göteborg. ”Det var en väldigt speciell känsla att bli chef över hela verksamheten”, säger han i en intervju där han berättar om sin karriär – och om kommande potentiella blockbusters.

Life Science Sweden träffar Per Alfredsson på Astra Zeneca i Södertälje, men inte i Snäckviken utan på företagets andra stora site i kommunen, den i Gärtuna.

Alldeles i närheten växte han upp, gick i skolan och hade sina kompisar. På fotbollsplanen ett par stenkast från fabriksområdet fick han några av sina första skrubbsår.

– Mina föräldrar bor alldeles i närheten, du kan se radhuset härifrån, säger han och pekar mot andra sidan järnvägen.

Resan inom företaget började på allvar 1996, då han direkt efter KTH och en civilingenjörsexamen i kemiteknik fick anställning på dåvarande Astra. Han hade redan gjort sitt exjobb där, och blev nu tillfrågad om han ville implementera det i produktionen – en utmaning han inte kunde säga nej till.

– Jag var en nybakad civilingenjör med stort självförtroende och en tro på att jag kunde göra saker, haha. Sedan fick man väl lära sig att det är bra att lyssna på andra också.

Det blev ett par år som processingenjör inom API-tillverkning, och sedan ytterligare en tid som chef för en av fabrikerna i Snäckviken.

Sedan kom sammanslagningen med brittiska Zeneca, och nya möjligheter öppnade sig när två företag skulle bli ett. Per Alfredson var en av de första som tillfrågades om utlandsflytt.

– Jag sa "absolut, jag sticker". Med fru och två barn, en fyraåring och en nyfödd.

Efter några år med API-tillverkning i Bristol flyttade han tillbaka till Södertälje för att ta över en av fabrikerna som tillverkade turbuhalern, en av bolagets astmainhalatorer, och även ansvara för företagets enhet för "Liquid Production".

– Det var enormt lärorikt. Framförallt tittade vi på hur vi kunde bli mer produktiva och jobba bättre tillsammans.

Nästa anhalt blev, något överraskande, Puerto Rico i Karibien och ett uppdrag som dotterbolagschef.

– Det var fantastiskt. En totalt annan kultur än här, men enormt givande. Och familjen blev jättetajt under de två åren.

Väl hemma igen erbjöds han att bli chef för Sweden Operations – det vill säga hela tillverkningsverksamheten i Södertälje, både Gärtuna och Snäckviken.

– Det var ganska coolt att få frågan när man är uppväxt här, att bli chef och ansvarig över alltihopa. Särskilt på den tiden då jag ju kände jättemånga överallt i organisationen. Jag kunde vara ute  i produktionen när någon vid linjen vände sig och sa "tja Per, hur är läget?" Och så var det någon jag gått i skolan med.

Det var ganska coolt att få frågan när man är uppväxt här, att bli chef och ansvarig över alltihopa

Fler internationella uppdrag följde på det, först som ansvarig för företagets globala försörjningslinjer med medarbetare i över 30 länder, och sedan som chef för bolagets tillverkning och distribution av läkemedel i Europa, Mellanöstern och Afrika.

2019 var det dags att för första gången arbeta med biologiska läkemedel som Senior Vice President på Global Biological Operations. Det jobbet har han fortfarande, parallellt med vd-uppdraget i Sverige, som han tillträdde i januari i år.

Däremellan tilldelades Per Alfredsson en av sina viktigaste uppgifter hittills. Under brinnande pandemi blev han ansvarig för att snabbt få igång produktion och distribution av företagets covidvaccin, Vaxzevria, och etablera vaccintillverkning på över 25 platser globalt.

I Europa blev vaccinet inte någon succé, och i exempelvis Sverige avvecklades användningen efter en tid.

– Men jag är fortfarande helt övertygad om att det var rätt sak att göra. Det pågick en pandemi, och frågan var vilka som kunde bidra till att vi kunde ta oss ur den. I slutändan levererade vi över tre miljarder doser, och räddade över sex miljoner människors liv, framförallt i låg- och medelinkomstländer. Det är länder som annars inte hade fått något vaccin förrän mycket, mycket senare.

Tjänade ni någonsin några pengar på covidvaccinet?

– Nej. Det var pro bono och handlade för oss om vad vi kunde göra för att hjälpa till. Och det känns väldigt bra.

En helt annan, mer aktuell fråga: Nyligen rapporterades att Astra Zeneca har ökat sin försäljning till Ryssland sedan Ukrainakriget inleddes, och att bolaget nu står för nästan hela Sveriges export till landet. Hur ser du på det? Det kan uppfattas som att ni tjänar pengar på kriget.

– För det första är det viktigt att säga att läkemedel är undantagna sanktioner och från de import- och exportrestriktioner som kommit på plats. Vi följer alla regler som finns. Det här handlar om att försörja patienter i Ryssland med läkemedel. Jag hoppas att de flesta förstår att det är det som är vår målsättning: att patienterna, som i många fall har cancer, fortsätter att få sin medicin.

– Vi har varit tydliga som bolag med att vi fördömer den fullskaliga invasionen. 

I samband med den senaste delårsrapporten meddelade Astra Zenecas ledning att företaget bara i år kommer att starta 30 (!) fas III-studier. Det råder en febril aktivitet i företaget, konstaterar Per Alfredsson.

– Det är kul när vår forskning leder till att vi kommer till den här positionen, och tänk sedan om vi kan ta behandlingen hela vägen till patient. Det blir väldigt god stämning av det, även om det är mycket att göra. Jag var med för 15 år sedan, då vi inte hade en lika stark pipeline, och det var inte alls lika kul.

Hur betydelsefull är verksamheten i Sverige för Astra Zeneca i stort?

– Den är superviktig. 40 procent av volymen tillverkas här i Sverige, så vi är störst "by far". Och i Göteborg investerar vi 20 miljarder i forskning. Astra Zeneca fungerar inte utan det som finns här i Sverige.

Är det några speciella läkemedelskandidater på väg som känns särskilt spännande?

– Nu ber du mig säga vilket som är mitt favoritbarn, det är inte så lätt. Men ett intressant område är avancerade terapier, cell- och genterapier. Här pratar vi om potentiellt kurativa behandlingar för cancer, det är väldigt spännande.

– Hela vår onkologiportfölj är jättespännande, inte minst när det gäller antikroppskonjugater. Där har vi ett samarbete kring en produkt som går fantastiskt bra och där har vi en hel portfölj som kommer bakom. Det är jätteintressant.

Kommer det någon ny "blockbuster"? Är det ens möjligt idag?

– Ja, det gör det. Om du jämför med gamla Astra Zeneca så hade vi ett fåtal produkter som var stora. Nu har vi en hel portfölj med väldigt stora produkter, och vi är ett mycket större företag i dag. Så det kommer nya blockbusters hela tiden. Vi tror superstarkt på vår portfölj.

Per Alfredsson


Ålder
: 53 år

Familj: Hustru (som också arbetar på Astra Zeneca) och två utflugna döttrar

Bor: Hus i Mariefred

Jobb: Vd för Astra Zeneca i Sverige samt Senior Vice President på Global Biological Operations

Vid lediga stunder: Jag tycker om att träna – springa, gå på gymmet, åka skidor. Att tillbringa tid med mina döttrar. De har flyttat hemifrån, men vill ibland ha hjälp med saker, vilket gör mig väldigt glad. Och så gillar jag att laga mat, att sätta på musik och hålla på i köket."

Oväntad talang: ”Har nog ingen, men är hyfsad när det gäller uthållighetssporter, då jag är väldigt envis och en riktig vinnarskalle”

Senast lästa bok:  Finlands okända krig av Aapo Roselius och Oula Silvennoinen. (”Jag är mycket historieintresserad.”)

I början av augusti meddelade regeringen att den tillsatt en ny forskningsberedning, och att en av ledamöterna är Per Alfredsson. Som nu alltså ska agera rådgivare till regeringen.

Hur kan du bidra där och vilka frågor kommer du att lyfta?

– Det jag tar med mig är den samlade kunskapen och erfarenheten från Astra Zeneca i Sverige, som jag ska försöka föda in i gruppen. Det finns exempelvis viktiga frågor kring kompetensförsörjningen, och hur vi säkerställer att vi får den från våra universitet. Likväl som det är viktigt att vi får tillgång till experter utifrån. Sedan har du samarbetet mellan akademi och företag, och att det finns förutsättningar för grundforskning. Det är några exempel.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109