23948sdkhjf

Biotechbolag vill vidga indikationen för sina potensmedel – testar dem för kvinnor med låg sexlust

Läkemedel vid manlig erektil dysfunktion har visat lovande effekt även vid kvinnlig sexuell dysfunktion. Nu undersöker Inititiator Pharma om samma behandling kan omfatta kvinnor med låg libido.

Det är Initiator Pharma, ett danskt läkemedelsbolag i klinisk fas, som meddelar att dess läkemedelskandidater pudafensin och IP2018 – som utvecklas för manlig erektil dysfunktion – även visat sig ha betydande effekt i prekliniska modeller för kvinnlig sexuell dysfunktion, även kallat FSD.

Bolaget ska nu undersöka potentialen med fokus på postmenopausala kvinnor vars FSD yttrar sig i låg sexlust, en grupp som det i dag inte finns någon behandling för. 

– Med dessa data ser vi stora möjligheter att bredda omfattningen och den kommersiella potentialen för våra läkemedelskandidater med en indikation som kan utgöra ett viktigt behandlingsalternativ för de miljontals kvinnor över hela världen som idag saknar effektiva behandlingsalternativ, säger Claus Elsborg Olesen, vd på Initiator Pharma, i ett pressmeddelande.

Enligt företaget kan produkterna ha flera fördelar jämfört med de FSD-läkemedel som finns i dag. Exempelvis icke-hormonell verkningsmekanism, samt bättre effekt jämfört med Addyi och Vyleesi – som i dag bara är godkända för kvinnor som ännu inte nått menopaus.

Den ena läkemedelskandidaten, pudafensin, hämmar främst det synaptiska återupptaget av dopamin, men även av serotonin. Läkemedlet är avsett för patienter med erektil dysfunktion och smärtindikationer som inte blir hjälpta av i dag godkända behandlingar. 

IP2018 hämmar det synaptiska återupptaget av serotonin, noradrenalin och dopamin. Båda läkemedelskandidaterna befinner sig i fas II för patienter med erektil dysfunktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078