23948sdkhjf

Nytt uppdaterat covidvaccin EU-godkänt

Ett nytt, uppdaterat covidvaccin från Novavax har godkänts av EU-kommissionen för personer från 12 år och äldre. Det rör sig om ett proteinbaserat vaccin av mer traditionellt slag än de mRNA-vacciner som erbjuds.

Vaccinet, kallat Nuvaxovid XBB.1.5, är som namnet antyder anpassat för att skydda mot omikronvarianten XBB.1.5. Det väntas ge en bredare immunitet mot både nu dominerande och nya subvarianter av viruset, enligt en pressrelease från EU-kommissionen, som fattade beslut om godkännandet efter en rekommendation från en expertkommitté vid EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Säkerhetsprofilen för det uppdaterade vaccinet förväntas likna den som gäller för den ursprungligen godkända Nuvaxovid.

Efter EU-kommissionens besked väntas nu nationella myndigheter i EU:s medlemsstater lämnar rekommendationer om hur vaccinet ska användas.

Nuvaxovid är ett rekombinant proteinvaccin där spikprotein i form av nanopartiklar kombinerats med ett särskilt adjuvans, Matrix-M, som utvecklats i Sverige och bland annat tillverkas i företagets anläggning Uppsala, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

– Dagens godkännande av det enda uppdaterade proteinbaserade non-mRNA covid-19-vaccinet i EU är en viktig milstolpe när säsongens vaccinationsprogram inleds. Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka och sjukdomen är fortfarande en ledande dödsorsak i flera europeiska länder, säger John C. Jacobs, vd och koncernchef för Novavax, i ett pressmeddelande.

De första doserna har, enligt Novavax, redan levererats till lager i Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078