23948sdkhjf

Mathias Uhléns proteinatlas utsedd till global resurs

Databasen The Human Protein Atlas har som den första i Sverige blivit utsedd till ett så kallat Global Core Biodata Resource. Enligt Mathias Uhlén innebär det en kvalitetsstämpel och möjlighet till fler samarbeten.

The Human Protein Atlas (HPA), är ett svenskt initiativ som startade 2003 med ett syfte att kartlägga kroppens alla proteiner. Idag finns över 17 000 proteiner kartlagda i databasen och den har växt till en av de största i världen.

– Om man tittar på antal besökare så är The Human Protein Atlas faktiskt tvåa i världen av de biologiska databaserna. Vi har ungefär en halv miljon besökare per månad, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och initiativtagaren till projektet, till Life Science Sweden.

I atlasen kan man finna information om var ett specifikt protein uttrycks i kroppen.

– Alla läkemedel är riktade mot proteiner så det vi har i vår databas är ju målet för alla framtidens läkemedel. Nästan hälften av de som går in på vår sida varje dag är från läkemedelsindustrin.

Nästan hälften av de som går in på vår sida varje dag är från läkemedelsindustrin

Nu har databasen utsetts till ett så kallat Global Core Biodata Resource (GBCR) av Global Biodata Coalition (GBC), som den första i Sverige. Därmed sällar den sig till andra stora biologiska databaser såsom Uniprot, Gene Ontology och Reactome som tidigare valts ut av GBC.

GBC är grundat av forskningsfinansiärer med ett syfte att bland annat samordna och dela metoder för förvaltning och tillväxt av viktiga öppna biologiska databaser. Målsättningen för organisationen är att säkerställa att databaserna hålls öppna och tillgängliga.

Enligt Mathias Uhlén är att ha blivit utsedd till ett GBCR inte förknippat med någon finansiering, utan tvärtom är ett av kriterierna för att bli valda en redan välfinansierad plattform.

– Vi har finansiering för åtta år till så nu gäller det att förvalta det vi har byggt upp under de här tjugo åren.

Förutom prestigen av att ha pekats ut som en viktig resurs för forskning inom life science innebär detta också ett mer formaliserat samarbete med andra databaser som redan valts in som GBCR, säger Mathias Uhlén. Det kan handla om att bistå eller att få hjälp med att integrera redan befintlig data från en databas till en annan.

– Det här är väldigt roligt för alla oss medarbetare att vi har fått den här stämpeln att vi är en kärnresurs för världens forskning inom life science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063