23948sdkhjf

Fetmaläkemedlet Wegovy oroar livsmedelsföretag – ”De är rädda”

Novo Nordisks vd Lars Fruergaard Jørgensen uppger att han har fått telefonsamtal från chefer i livsmedelssektorn som ser det aptitdämpande läkemedlet Wegovy som ett hot.

Under ett möte i New York berättade Lars Fruergaard Jørgensen att han fått telefonsamtal från vd:ar i andra sektorer som ställer frågor om Novo Nordisks läkemedel för viktminskning, rapporterar nyhetstjänsten Bloomberg. Frågorna har bland annat handlat om hur snabbt läkemedlet rullas ut på marknaden.

– De är rädda för det, sa Lars Fruergaard Jørgensen, enligt nyhetstjänsten.

Wegovy innehåller den aktiva substansen semaglutid som också finns i diabetesläkemedlet Ozempic. Semaglutid påverkar receptorer för tarmhormonet GLP-1 och har blivit omtalat för sin aptitdämpande effekt som leder till viktminskning.

Enligt Marketwire har företag som gör allt ifrån knäimplantat till livsmedel haft motvind på börsen på grund av spekulationer om hur nya läkemedel för viktminskning påverkar andra branscher.

Novo Nordisks Wegovy och Ozempic har varit de mest omtalade läkemedlen som är riktade mot receptorer för GLP-1, men nu är fler läkemedel som verkar på liknande sätt och som också ger kraftig viktminskning på väg. Längst av dessa har det amerikanska läkemedelsföretaget Eli Lillys Zepbound (tirzepatid) kommit. Zepbound fick i höstas tummen upp av den europeiska läkemedelsmyndigheten och är sedan tidigare godkänt mot diabetes under varunamnet Mounjaro, se tidigare artikel i Life Science Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063