23948sdkhjf

Betablockerare ges ofta i onödan enligt stor studie – ”Kommer påverka framtida praxis”

Patienter som drabbats av en mindre hjärtinfarkt har ingen nytta av betablockerare, enligt en ny stor studie som kan komma att ändra riktlinjer för hjärtsjukvård.

Forskare vid Karolinska institutet, Lunds universitet och Uppsala universitet har lett en studie där över 5 000 patienter med hjärtinfarkt vid 45 sjukhus, främst i Sverige men också i Estland och på Nya Zeeland, har lottats till att antingen få eller inte få betablockare vid utskrivning. Samtliga av patienterna hade haft en mindre hjärtinfarkt med bibehållen hjärtfunktion, det vill säga att hjärtat fortfarande klarade att pumpa ut mer än 50 procent av volymen i vänster kammare.

Det primära effektmåttet i studien var död eller en ny hjärtinfarkt, viket drabbade 7,9 procent av dem som hade fått betablockerare efter tre och ett halvt års uppföljning. I gruppen som inte fick det blodtryckssänkande läkemedlet var det 8,3 procent som antingen avled eller åter drabbades av en hjärtinfarkt. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.

– Jag är övertygad om att det här kommer att påverka framtida praxis, säger Tomas Jernberg, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet, som har lett studien i ett pressmeddelande.

Även Martin Risenfors, läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som arbetar med vårdprogram på nationell nivå, bedömer att studien kommer att påverka praxis. 

– Jag tror att det här är en viktig studie som kommer att påverka både nationella och internationella riktlinjer, säger han till SVT.

Tomas Jernberg framhåller att det finns flera skäl till att patienter kan ha ordinerats betablockerare och att eventuell utsättning av läkemedlet bör ske i samråd med läkare. Han påpekar också att studien endast gäller små hjärtinfarkter. 

Studien är publicerad igår, söndagen den 7 april, online i New England Journal of Medicine. Vetenskapsrådet och Hjärt-Lungfonden har finansierat studien.

Läs hela studien:
Beta-Blockers after Myocardial Infarction and Preserved Ejection Fraction

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063