23948sdkhjf

Björn Arvidsson: ”Olyckligt att blanda ihop life science och sjukvård”

"Även om life science är morgondagens sjukvård, är det viktigt att inse att dessa två sektorer har olika behov och förutsättningar". Det skriver Björn Arvidsson i en krönika.

I ett decennium har Sverige satsat på life science-området genom att tillsätta en särskild samordnare och 2019 presenterades en nationell strategi, som snart ska förnyas. Men trots goda intentioner finns det en grundläggande problematik i hur vi närmar oss denna vitala sektor: vi blandar alltför ofta ihop life science med hälso- och sjukvård. Detta är inte bara olyckligt – det riskerar att underminera potentialen hos båda dessa områden.

Life science-branschen i Sverige är en mångfacetterad sektor

Life science-branschen i Sverige är en mångfacetterad sektor. Den består dels av stora internationella koncerner med begränsad verksamhet i Sverige, dels av innovativa små och medelstora företag i utvecklingsfas. Hälso- och sjukvården, å andra sidan, styrs av regioner med stor självständighet. Även om life science är morgondagens sjukvård, är det viktigt att inse att dessa två sektorer har olika behov och förutsättningar.

Genom att klumpa ihop dem riskerar vi att skapa en strategi som inte fullt ut tjänar någondera – och därmed går vi miste om den tillväxtpotential som en välriktad strategi skulle kunna generera. Låt oss vara tydliga: hälso- och sjukvården bör vara frikopplad från det svenska näringslivet i den meningen att den ska sträva efter att erbjuda de bästa lösningarna för patienterna, oavsett ursprungsland. Life science-företagen, å sin sida, bör inte begränsas till att enbart tjäna den svenska vården utan uppmuntras att agera på de marknader som passar dem bäst.

Vad är det då som gör Sverige konkurrenskraftigt inom life science? Det är vår förmåga att starta och utveckla företag som bedriver avancerad forskning och utveckling av högteknologiska produkter. Ofta handlar det om kommersialisering av forskningsresultat, stöttade av våra innovationsstödsystem. Dessa företag skapar inte bara direkta arbetstillfällen och värde, de genererar också en hel värdekedja av konsulter, tjänsteföretag och leverantörer – ofta baserade i Sverige.

Det är här, i denna innovationsmotor, som den verkliga potentialen för svensk life science ligger. Om vi vill säkra vår position som en ledande nation inom området imorgon, behöver vi en dedikerad strategi för att främja, stödja och skapa rätt förutsättningar för dessa företag. En strategi som fokuserar på hur vi kan stimulera kunskapsbaserad tillväxt, attrahera talang och kapital, och skapa ett ekosystem där innovationer kan frodas och växa till globala framgångar.

Låt oss därför sluta blanda äpplen och päron. Life science-branschen förtjänar en egen, skräddarsydd näringslivsstrategi – en som erkänner dess unika karaktär och globala potential. Genom att särskilja life science från den bredare hälso- och sjukvårdssektorn kan vi bättre tillgodose branschens behov och maximera dess bidrag till svensk ekonomi och global hälsa.

Det är dags att vi tar life science på allvar som den kraftfulla tillväxtmotor den är. Låt oss formulera en tydlig vision och strategi som kan guida oss mot en framtid där Sverige inte bara deltar i den globala life science-industrin, utan leder den. Endast då kan vi fullt ut realisera potentialen i denna sektor och säkra Sveriges plats i frontlinjen av morgondagens medicinska och teknologiska genombrott.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079