Egna stamceller tycks ha slagit ut kvinnas typ 1-diabetes
Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört, eftersom kroppens immunsystem av okänd anledning angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Patienten behöver dagliga insulininjektioner för att överleva.
Nu har en forskargrupp i Kina lyckats få igång insulinproduktionen hos en patient, en 25-årig kvinna från Tianjin, med hjälp av omprogrammerade stamceller som tagits från hennes egen kropp, enligt en studie som publicerats i tidskriften Cell.
Cellbiologen Deng Honkui och hans kollegor utvann celler från tre patienter med typ 1-diabetes, och återställde dem till ett pluripotent tillstånd. Pluripotenta stamceller är en särskilt potent typ av stamceller som normalt endast existerar under tidig embryonal utveckling och har förmåga att omvandlas till alla sorts celler i kroppen.
Forskarna använde sedan kemiskt inducerade pluripotenta stamceller för att generera 3D-kluster av cellöar. I juni i fjol genomfördes ett ingrepp där man injicerade omkring 1,5 miljoner cellöar i den 25-åriga kvinnans magmuskler. Bara 2,5 månader efter transplantationen producerade patienten så mycket insulin att hon inte behövde fylla på med injektioner, och hon har nu upprätthållit den produktionsnivån i mer än ett år.
– Jag kan äta socker nu. Jag njuter av att kunna äta allt möjligt, säger kvinnan i en intervju med Nature.
Eftersom kvinnan redan fick immunsuppressiva medel för en tidigare levertransplantation kunde forskarna inte bedöma om de inducerade pluripotenta stamcellerna, med ursprung i kvinnans egen kropp, minskade risken för avstötning av transplantatet. Då typ 1-diabetes är ett automimmunt tillstånd finns det enligt forskarna fortfarande en risk att kroppen kan attackera cellöarna.
Enligt Deng Honkui är även resultaten för de två andra deltagarna i studien, som når ettårsgränsen efter transplantationen i november, ”mycket positiva”. Han hoppas nu kunna genomföra större studier med mellan 10 och 20 deltagare.
Transplantationskirurgen och forskaren James Shapiro vid University of Alberta i Edmonton, Kanada, tycker att resultaten är förbluffande.
– De har helt reverserat diabetes hos patienten, som tidigare behövde avsevärda mängder insulin, säger han till tidskriften.
Andra forskare framhåller att resultaten behöver replikeras i fler patienter, och menar också att man behöver se en fortsatt insulinproduktion under en längre tid, upp till fem år, innan patienten kan anses ”botad” från sjukdomen.
I en annan kinesisk studie, publicerad i april, lyckades forskare transplantera insulinproducerande cellöar till levern på en 59-årig man med typ 2-diabetes. Även i det fallet hade cellerna tagits från patientens egen kropp.